Romlik a demokrácia minősége, gond van az emberi jogokkal

Romlik a szlovákiai demokrácia állapota egy befolyásos londoni intézet, a Demos szerint. Szlovákia a társadalomkutató intézet tanulmánya szerint ebben a tekintetben az öt legrosszabb EU-s állam közé tartozik.

Minderről az Aktuálne.sk hírportál számol be. A portál rámutat: Romániával, Lettországgal, Görögországgal és Bulgáriával együtt Szlovákia azon országok csoportjába tartozik, ahol a leginkább csökkent a polgárok alapjogainak védelme. Több tekintetben azonban javult a szlovák demokrácia minősége.

Az alapvető polgári jogok védelmének átlaga 2000 óta állandó. Szlovákiában és a nevezett négy országban azonban ez az érték folyamatosan ingadozott. A Demos szerint a demokrácia állapota Magyarországon nyugtalanító, három éve egymás után csökkenést mutat. Hasonlóan nyugtalanító állapotok uralkodnak Lettországban, itt a szabad vallásgyakorlás és a nők gazdasági jogainak tekintetében vannak komoly problémák.

Szlovákiában a kisebbségekhez való hozzáállás problémás. A vizsgált országok között Szlovákia a 17. helyen végzett a kisebbségekhez tartozó szomszédok elfogadásában. 1999 óta ugyan négy helyet javult az ország, ám a szlovákok kisebbségekhez való viszonya továbbra is nagyon aggasztó.

Grigorij Mesežnikov, az IVO társadalomkutató intézet vezetője szerint a tanulmány jól mutatja a szlovákiai trendeket. „Valóban jelentős emberi jogi és kisebbségi problémakör van itt, ami a kritikusok figyelmének középpontjában is áll” – mondta a portálnak.

A 25 ország közül Szlovákia a 21. helyen végzett a romák elfogadásában, hasonlóan rossz a helyzet a homoszexuálisok elfogadásának terén is. A lista utolsó országai között áll Szlovákia a zsidók elfogadásában is, egyedül a muszlimok elfogadásában lépett előre az ország a 22. helyről a 15.-re.

Más területeken Szlovákia javulást mutatott. Az ország lakossága nehezen tűri például a tekintélyelvűséget, aktívabb lett a polgári szektor, javul a korrupció ellenőrzése és a nők gazdasági jogai is. A tekintélyelvűség elutasításában egyébként meglepő módon Szlovákia mellett Görögország áll az élen.

A Demos rámutat: a demokrácia problémáiról szóló tanulmányok általában a közép- és kelet-európai országokra koncentrálnak, ám Nyugat-Európában is komoly problémák vannak. Franciaországban például a szabad vallásgyakorlás elnyomásával vannak gondok, az ország például 2011-ben betiltotta a csador viselését a muszlim nőknek.

Olaszországban például komoly gondokkal küzdenek a korrupció, a szervezett bűnözés területén, de problémás a sajtó és a politika összefonódása is.

A Demos tanulmánya élesen bírálja Magyarországot, ám ez Mesežnikov szerint csalóka lehet. A jelentést ugyanis az európai szocialisták frakciójának kérésére dolgozta ki az intézet, s ez a frakció véleménykülönbségben áll az Európai Néppártal, így a Fidesszel is.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »