Basescu: hamis a verespataki bányaügy megközelítése

Két hamis megközelítést eredményezett a verespataki bányanyitás terve: a munkahelyek ügye és a ciántechnológia használata – jelentette ki vasárnap Traian Băsescu egy televíziós műsorban. Az államelnök nem cáfolta, hogy továbbra is támogatja a bányanyitást, azonban megjegyezte: mivel ez a probléma éket vert a társadalomba, neki most kötelessége semleges álláspontra helyezkedni.

Băsescu azt mondta: a verespataki bánya nem hoz létre annyi munkahelyet, hogy annak jelentős hatása legyen az állami költségvetésre. „Hazugság azt mondani, hogy megoldaná munkanélküliség problémáját, mindössze a környékbeli munkanélküliséget szorítja vissza, ami természetesen nem elhanyagolható” – mondta. Mint mondta, hamis az a megközelítés is, amely a legnagyobb kárként a ciántechnológia használatát tünteti fel, a cián ugyanis könnyen elbomlik – mondta az elnök.

Băsescu a legnagyobb gondnak azt nevezte, hogy sokak szerint Verespatakon csak akkor lehet munkahelyeket létesíteni, ha ciánszármazékokkal teszik tönkre a környezetet.

Az államfő ugyanakkor újabb gondnak nevezte meg azt a megközelítést is, hogy a verespataki hegyek mélyén levő arany és ezüstkészleteket a kitermelés végén elviszik az országból. Azt állítja: egy grammot sem visznek el. A kitermelt arany és ezüstöt itthon dolgozzák fel, ugyanakkor a Román Kereskedelmi Banknak elővásárlási joga van ezen készletek felvásárlására.

Traian Băsescu mesterkéltnek nevezte a Verespatakon, a Roșia Montana Gold Corporation alkalmazottjai által szervezett tiltakozásokat. Arra a felvetésre, hogy a kitermelést ellenző országos tiltakozáshullám mögött egyebek között Soros György állna azt mondta: információi szerint Sorosnak nincs köze ahhoz, hogy az amerikai üzletember alapítványa által támogatott hazai civil szervezetek ellenzik a környezeti szempontokból aggályos bányanyitást.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek