Nem fog többé a dollártól függni az ukrán-kínai kereskedelem

Nemsokára életbe lép az a korábban Ukrajna és Kína között létrejött megállapodás, melynek eredményeképpen e két fél saját nemzeti valutájával – hrivnyával illetve jüannal, vagyis dollár használata nélkül– tudnak elszámolni egymással – jelentette ki Szerhij Arbuzov első miniszterelnök-helyettes.

„A megállapodás elkészült, azonban még nincs érvényben, mivel az ügyben üzleti képviselőkkel folyik jelenleg az egyeztetés. Ukrajna is konzultál ez ügyben bankjaival és Kína is ugyanezt teszi” – jegyezte meg Arbuzov.

Az ukrán bankok és azok kliensei is nemzeti valutát akarnak használni. Arbuzov elmondása szerint az idén már elképzelhető, hogy az Ukrajna és Kína közötti banki ügyletek dollár használata nélkül fognak zajlani – írja a Tsn.ua internetes hírportál.

Arbuzov ezenkívül közölte, hogy Ukrajnának szándékában áll a Kínába történő áruszállítás mértékét növelni a kétoldalú kereskedelmi mérleg kiegyenlítése céljából, Ukrajnába ugyanis Kínába többet  importál, mint Kína Ukrajnába.

A két ország közötti stratégiai együttműködés közül Arbuzov a mezőgazdaság,  közlekedés, tranzit lehetőségek, repülőgépgyártás, űrkutatás, tudomány,  kultúra és egészségügy fejlesztésére fekteti a hangsúlyt.

Kárpátinfo.net

Friss hírek