Szíria: az amerikai polgárok a békés megoldás pártján

Az amerikai polgárok zöme támogatja azt a kezdeményezést, mely szerint nemzetközi felügyelet alá kellene helyezni Szíria vegyi fegyvereit; ugyanakkor nincsenek meggyőződve arról, hogy Obama mindig a megfelelő módon reagál az eseményekre – áll a Washington Post és az ABC News legújabb közös felmérésében.

A nemrégiben végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint az amerikaiak abszolút többsége, szám szerint 57 százaléka kifejezetten helyesli azon felvetést, amely arra irányul, hogy a szíriai kormányzatnak át kellene adnia a birtokában lévő vegyi arzenált, s csupán egytizedük kérdőjelezi meg egyértelműen azt.

Előbbi kérdéssel szoros kapcsolatban arra is kíváncsiak voltak a kutatók, hogy vajon a közel-keleti ország valóban a tervnek megfelelően jár-e majd el, vagyis ténylegesen átnyújtja-e teljes vegyi fegyverkészletét. Körülbelül egyharmaduk, 34 százalék válaszolt úgy, hogy egyáltalán nincs meggyőződve erről, s ugyanennyien vannak azok, akik inkább az előbbi álláspont fele hajlanak. A valamelyest bizakodók nagyjából a válaszadók egynegyede (26 százalék), s csupán négy százalék gondolja teljes bizonyossággal, hogy Asszad ténylegesen meghozza majd ezt a döntést.

A katonai beavatkozással kapcsolatban azonban egyértelműen elutasítóak az amerikai állampolgárok – legalábbis a felmérés alapján. A kutatásban résztvevők majdnem kétharmada, összesen hatvan százalék mondja azt, hogy nem támogatja a Szíria elleni légicsapás megindítását, emellett majdnem a felük válaszolt úgy, hogy a diplomácia erőfeszítések kudarca esetén sem szeretnék, ha a Kongresszus beleegyezését adná a katonai műveletek véghezviteléhez.

A kutatás során Barack Obama teljesítményének megítélése is sorra került: a mindennapi rutinfeladatok kapcsán körülbelül ugyanannyian mondták azt, hogy az USA első embere jól végzi teendőit, mint azok, akik szerint nem igazán (47-47 százalék). A közel-kelet konflikutsainak kezelésének terén viszont többségük inkább elégedetlen: csupán 38 százalék vélekedik úgy, hogy Obama a szíriai válság ügyében is megállja a helyét.

Szentgróti Gábor

Friss hírek