Második szakaszban az energiahatékonysági eljárás

Hét tagállamnak, köztük Magyarországnak küldött indoklással ellátott véleményt csütörtökön az Európai Bizottság az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv átültetésével kapcsolatos intézkedések hivatalos bejelentésének elmulasztása miatt.

Magyarországnak is indoklással ellátott véleményt küldött csütörtökön a Bizottság azért, mert határidőre nem tett hivatalos bejelentést arról, milyen intézkedésekkel kívánja átültetni az épületek energiahatékonyságáról szóló uniós jogszabályt.

A levél elküldésével második szakaszba lépett a korábban indított kötelezettségszegési eljárás. Ausztria, Ciprus, Észtország, Litvánia, Luxemburg, Nagy-Britannia és Magyarország az előírt 2012. június 9-i határidőre és azóta is elmulasztotta notifikálni a nemzeti intézkedéseket Brüsszelben.

Az irányelv értelmében a tagállamoknak minimálisan kötelező követelményeket kell alkalmazniuk az épületek energiateljesítményére vonatkozóan. Gondoskodniuk kell továbbá az épületek energiateljesítményének tanúsítványáról; és elő kell írniuk a fűtési és légkondicionáló berendezések rendszeres ellenőrzését.

A tagországokkal szemben elvárás még, hogy 2021-től valamennyi új épületnek zéró körüli energia-felhasználóknak kell lenniük. A Bizottság 2012 szeptemberében összesen 24 tagállam ellen indított eljárást a notifikáció elmulasztása miatt. Többen szemben már korábban második szakaszba lépett az eljárás.

Magyarországnak most két hónap áll a rendelkezésre a mulasztás pótlására, ellenkező esetben a Bizottság az Európai Bíróság elé utalhatja az ügyet.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek