Robert Fico kampánymódba kapcsolt

Feszített programja van Robert Ficónak, a miniszterelnök – aki az elnökválasztáson való indulással is kacérkodik – a hétvégén görkorcsolyázott a hegyekben, de rendszeresen előad a középiskolákon és a héten kerékpárral érkezett a parlamentbe.

A Fico ténykedését összegző Nový Čas szerint mindez annak a jele, hogy a kormányfő valóban el akar indulni a 2014 tavaszán tartott elnökválasztáson, s ezt állítólag a Smerhez közeli források is megerősítették. A folytonos propagandaakciók tovább erősíthetik a miniszterelnök helyi népszerűségét. Fico egyelőre még nem véglegesítette döntését és kivár, decemberben, a Smer éves kongresszusán jelentheti be, harcba száll-e az elnöki posztért.

Fico a napokban a hivatalos állami akciókon kívül megnyitott egy biciklipályát – ezt görkorcsolyában tette -, s fokozódnak a középiskolai előadásai is. „Ez a kérdés nem foglalkoztat engem” – fejtette ki a héten a miniszterelnök az újságírók előtt, de egy másik Smer-közeli forrás úgy tudja, a kormányfő eldöntötte az indulását. A döntés akkor változna meg, ha Iveta Radičová is az indulás mellett határozna. A pártban ugyanakkor nem is Fico elnökjelöltségével foglalkoznak most a legtöbbet, hanem az európai parlamenti listával.

Grigorij Mesežnikov politológus a lapnak elmondta, hogy Fico szereplései egyébként is eléggé gyakoriak, s mással is magyarázhatóak. A kormányfő jelenleg nincs jó helyzetben, a Szlovák Gázművek botránya kapcsán is szükség van arra, hogy kedvező színben tűnjön fel.

„Fico még mindig arra vár, hogy miként dönt Iveta Radičová, ez eléggé egyértelmű. Ő egy olyan ember, aki nem hisz másnak, ezért is véli taktikázásnak a korábbi miniszterelnök kijelentéseit arról, hogy nem akar visszatérni a politikába. Mikor kiderül, hogy nincs olyan jelölt, aki veszélyezteti a sikerét, akkor indulni fog” – tette hozzá Mesežnikov, aki szerint esetleg még Miroslav Lajčák külügyminiszter jöhet számításba a kormánypárt jelöltjeként.

Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »