Roma párt is indulna a cseh választásokon

Hivatalos augusztusi regisztrációja után a Roma Demokrata Párt indulna az októberi előrehozott választásokon Csehországban. A frissen alakult párt vezetője Miroslav Tancos a CTK cseh hírügynökségnek elmondta: céljuk, hogy védelmükbe vegyék azokat a társadalmi csoportokat, amelyek erre rászorulnak, illetve hogy a fiatal roma generációra fókuszáljanak.

Jelenleg az ország 14 régiójából négyben vannak jelöltjei a Roma Demokrata Pártnak, újakat pedig a Facebook segítségével toboroznak. Tancos azt szeretné, ha az októberi választásokig az ország minden régiójában lennének jelöltjeik, de ő maga nem szándékozik indulni. Esélyeikkel kapcsolatban így nyilatkozott a pártvezető: „Nincsenek illúzióim. Nem fogjuk elérni a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. Nincs esély, nincs meg a támogatásunk, és kétlem, hogy nem roma választók nagy számban szavaznának ránk. De ha csak két, vagy három százalékot érünk is el, az emberek hallani fognak rólunk, és meg is kell hallgatniuk, hogy mit szeretnénk elérni.”

A Roma Demokrata Párt olyan társadalmi csoportok érdekképviseletét tartja elengedhetetlennek, mint a nyugdíjasok, a betegek, a munkanélküliek és az egyedülálló anyák. Emellett az oktatást is kiemelt területként kezelik, ebben látják a hátrányos helyzetű roma gyerekek kitörési lehetőségét.

Politikai elemzők sem kecsegtetik a pártot pozitív előrejelzésekkel, korábban más roma kezdeményezések sem arattak különösebb sikert a cseh politikai életben. Az első és egyben utolsó nagy eredményt 1992-ben érték el a kisebbség képviselői, akkor a Roma Polgári Kezdeményezés néhány képviselőjével bejutott a parlamentbe. Azóta ez csak elenyésző számú roma politikusnak sikerült, emellett kisebb szerveződésekről beszélhetünk – a 250 ezres roma kisebbségnek nincs hivatalos képviselete a cseh országházban.

Miroslav Tancos korábban a 2005-ben alakult Roma Szociáldemokrata Párt vezetője volt, amelyet a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság 2011-ben feloszlatott, mert a párt nem adta be éves pénzügyi beszámolóját. Tancos ennek kapcsán kiemelte, új pártjának működése korrekt és őszinte lesz. Korábban azt is nyilatkozta, hogy brit szponzorok kétmillió koronával támogatták új pártját, ám neveiket nem kívánta nyilvánosságra hozni.

Kun Ibolya

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »