Verespatakról vitázik az EP szakbizottsága

Bánki Erik fideszes európai parlamenti képviselő kezdeményezésére az EP Környezetvédelmi Bizottsága napirendjére tűzte a cianidos bányászati technikák uniós tilalmának kérdését, amiről a jövő héten tartanak vitát.

Áder János és Tőkés László indítványára az Európai Parlament 2010. május 5-i határozatában arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezze a cianidos bányászati technológiák teljes körű tilalmát az Európai Unióban. Janez Potocnik környezetvédelemért felelős uniós biztos – miként erre Bánki Erik közleményében rámutat – mindezidáig nem tett eleget a határozatban foglaltaknak.

A román kormány közelmúltbeli törvényjavaslata – amitől Victor Ponta miniszterelnök utóbb elhatárolódott – ugyanakkor biztosítaná a verespataki aranybánya megnyitásának. Szeptember elején magyar néppárti képviselők levélben fordultak a környezetvédelemért felelős biztoshoz, kérve az EP határozatban foglaltak mielőbbi végrehajtását. A plenáris ülésen követelték az Európai Bizottság azonnali fellépését a román kormány szerintük közveszélyt okozó törvényjavaslata ellen.

Bánki Erik a témának a napirendre tűzését is kezdeményezte az EP Környezetvédelmi Bizottságában, amire pozitív választ kapott. „A képviselőknek lehetőségük lesz arra, hogy a romániai fejlemények fényében nyilvánosan vonják kérdőre a Bizottságot, miért nem tett eleget az EP 2010. május 5-i határozatának, s miért nem kezdeményezte eddig a cianidos bányászat uniós tilalmát” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

Janez Potocnik szóvivője szerdán egy Verespatakra vonatkozó kérdésre válaszolva emlékeztetett rá, hogy a biztos múlt héten telefonon beszélt az ügyről a román környezetvédelmi miniszterrel. Úgy vélte, hogy az EU a jelenlegi stádiumban nem tehet semmit, és a „labda a román térfélen pattog”.

A Bizottság érvelése szerint a hatályban lévő bányászati irányelv már alacsony szinten korlátozta a cianid határértékeket, ami a legalacsonyabb szint az egész világon. Brüsszel szerint kutatások bizonyítják, hogy az arany cianid használatával történő kinyerésének jelenleg nincs alternatívája.

Potocnikék ugyanakkor nem zárkóznak el attól, hogy amennyiben időközben feltűnnek a színen alternatív technológiák, a következő években újranyissák a vitát. A cianid-technológia teljes tiltásával ugyanakkor a Bizottság érvelése szerint leállna Európában a kitermelés, aminek eredményeként alacsonyabb környezeti és társadalmi sztenderdekkel rendelkező országokból kellene növelni az arany importját.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »