A könyvvizsgálókon bukhat az árfolyamgát

A Magyar Nemzeti Bank által javasolt szuper árfolyamgát rendszer a nemzetközi számviteli standardokon és a könyvvizsgálaton bukhat el, a Napi Gazdaság információi szerint. Már a jelenleg működő árfolyamgát rendszerben is volt olyan könyvvizsgáló, aki szerint a program jövő évekre tolt veszteségeire már most céltartalékot kellene képezniük a bankoknak. A felturbózott árfolyamgát esetében valószínűleg több auditor is ragaszkodna a céltartalékhoz, így akár a teljes 1000 milliárd forintos veszteséget – ami a devizahiteleken keletkezett – a bankszektor idei évi vesztesége lehet.

Az OTP vezérigazgató helyettese a fentiektől függetlenül nyilatkozta, hogy amennyiben az állam segítsége nélkül kéne rögtön, piacinál alacsonyabb árfolyamon forintosítani a devizahiteleket, úgy számos nagybank tőkepótlásra szorulna. Ez persze az OTP-re nem igaz, hiszen csoportszinten is és Magyarországon is kiemelkedő a tőkeereje.

A Napi Gazdaság által vázolt forgatókönyv hasonló helyzetet jelentene, akkor is, ha nem egyszerre kellene forintosítani a hiteleket, hanem évekre elnyúlna a program. Ebben az esetben ugyanis a céltartalék vinné el a profitot, és erodálná a tőkét, nem a realizált veszteség.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »