Minimálbér a parlamenti képviselőknek?

Gyűlnek a támogató aláírások Szlovéniában, hogy a parlamenti képviselők tényleg csak a minimálbért kapják tiszteletdíjul.

Az online petíciót múlt hét péntekig több mint 19 ezren írták alá. A Delo szlovén napilap szerint ez a szám percről percre nő. Azt viszont sokáig nem lehetett tudni, fogadja-e valaki a petíciót átadókat. A kezdeményező, Rok Gros abban reménykedett, hogy lesz majd ott valaki, hiszen a szlovén parlamentben, szombaton nyitott kapuk napja volt. Az aláírók, köztük Jože Kavtičnik parlamenti képviselő, azt javasolják, hogy a minimálbér legyen az alap, azzal a lehetőséggel, hogy a teljesítmény – a gazdasági növekedés, a munkanélküliség csökkentése, a pénzmosás üldözése – növelheti a honatyák fizetését.

A petíció kiváltó oka Karl Erjavec külügyminiszter – Gros szerint próféciajellegű – szavai voltak, miszerint annak a reményének adott hangot, hogy a képviselők nem kötnek ki minimálbéren. 

A kezdeményezők egy szebb jövőben bíznak. „Nem a saját jövőm, hanem a gyerekeim jövője érdekel. – Aktív maradok, a kampányt pedig átadom a ljubljanai lázadóknak. – Amit elkezdtünk, azt be is kell fejezni, különben egy olyan rendszer másolatává válunk, amely ide vezetett, ahol most tartunk” – üzenték a politikusoknak a petíció aláírói.

Rok Gros, a petíció szerzője szombaton délelőtt több mint 21 ezer aláírást adott át a parlamentben, írja a szlovén hírportál. „A képviselők jelenleg az egyedüliek az országban és az egész világon, akiknek a munkaviszonya négy évig tart. És mód sincs ezt megszüntetni. Ez az egyetlen olyan munka ahol a bért saját maguk szabják meg. Emellett az emberektől azt várják el, amire ők maguk képtelenek” jelentette ki Rok Gros a Szlovén Televíziónak.

Hrelja Ruth

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »