Kereszténydemokrata szavazatokért könyörögnek a liberálisok

A vasárnapi bajor bukás után a német liberális FDP komolyan aggódik amiatt, hogy nem fogja tudni átugrani a bűvös ötszázalékos bejutási küszöböt. A párt ezért egyezkedne a kereszténydemokrata CDU-val: a listás szavazatokért cserébe felajánlanák az egyéni szavazatokat. Merkelék hallani sem akarnak a szavazatmegosztásról, mivel – érvelésük szerint – mindenkinek egyedül kell küzdenie.

Az FDP mindent a listás szavazatokra tenne fel a német választási véghajrában. A liberális párt csúcsminiszterei egymás után jelentették be, hogy visszavonulnak egyéni körzetükben a CDU javára. Guido Westerwelle külügyminiszter Bonnban, Dirk Niebel fejlesztési miniszter Heidelbergben és Daniel Bahr egészségügyi miniszter Münsterben vonulna vissza Merkelék javára. Ez már biztos. Az FDP cserébe azt kérné a CDU-tól, buzdítsa támogatóit arra, hogy az országos listán a „sárgákat” támogassák. Philipp Rösler pártelnök érvelése szerint az FDP „mindent megtesz az unió egyben tartása érdekében”, ám valójában egy kétségbeesett próbálkozás zajlik a párt életben maradásáért.

A szavazatmegosztás nem ismeretlen fogalom a konzervatívok és a liberálisok között. A januári alsó-szászországi tartományi választáson a két párt már megpróbált kooperálni egymással, melynek eredményéül végül két szék között a pad alá estek. Akkor a CDU első helyen végzett 36 százalékkal, a konzervatív voksok pedig égbe vitték az FDP-t, 9,9 százalékot értek el. A nagy taktikázás ellenére a matematika végül az SPD-Zöldek párosnak kedvezett, akik egyfős többséget vívtak ki maguknak a tartományi parlamentben.

A CDU szinte egyből elutasította az FDP szavazatmegosztós ötletét. Hétfőn Hermann Gröhe CDU-főtitkár már leszögezte, hogy „nincs elajándékozható szavazatuk”, kedden pedig Angela Merkel a kamerák előtt mosolyogva jelentette ki, hogy minden pártnak saját magáért kell küzdenie a választásokon.

A liberálisok döntésében komoly szerepet játszhat a vasárnapi csúfos bajor eredmény, így talán érthető, hogy minden létezőt be kívánnak vetni életben maradásuk érdekében. Ám könnyen lehet, hogy az FDP kétségbeesett kapálózása csak egy utolsó kegyelemdöfésre lesz elég- legalábbis ezt mutatják a felmérések. A hétfői FDP-s nyilatkozatok után ugyanis ismét csökkent a liberálisok támogatottsága, jelenleg ismét beállt az aggasztó 4-5 százalékra. Így könnyen lehet, hogy a szavazatmegosztás lesz az utolsó szög a polgári koalíció koporsójában.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek