A beteg gyerekek is kaphatnak marihuánát

Egy most életbe lépett rendelkezés szerint a beteg gyerekek könnyebben hozzáférhetnek az orvosi célokra alkalmazandó drogokhoz – írja a CNN.

Kiszélesedtek a beteg gyerekek kezelési lehetőségei a múlt héten aláírt New Jersey-i törvény alapján. A szülői engedélyhez kötött kezelést Chris Christie republikánus kormányzó augusztusban még megvétózta, mert mindenképp bele kívánta venni a szövegezésbe, hogy csak kiskorúak számára nyitnák meg ezt a lehetőséget, és csak úgy, ha egy pszichiáter és egy orvos egyaránt beleegyezik. Ezzel annak a lehetőségét kívánta lecsökkenteni, amely során rossz kezekbe kerül az orvosi kábítószer.

A törvényt azután kezdték el fogalmazni, hogy egy házaspár kampányt indított beteg gyermekükért. A kétéves lányuknak Dravet-szindrómája van, amire semmilyen gyógyszer nem hatásos, de szülei úgy vélik, hogy az orvosi marihuána egy bizonyos fajtája segíthet. A New Jersey-i rendelkezés alapján, a gyerekek számára tabletta, kapszula, csepp és szirup formátum is elérhető lesz. A rendelkezés megszünteti az ültethető marihuána-tövek számának korlátozottságát is.

A vita a kábítószerek legalizálásáról már régóta tart. A támogatói szerint elkerülhetetlen a széleskörű elterjedése, amelyhez az egyik első lépését sokan az orvosi célú drogok engedélyezésében látják. A legfontosabb célok az új törvények megalkotásánál, hogy a gyerekek ne jussanak hozzá az illegális drogokhoz, csökkentsék a felnőttekre gyakorolt egészségügyi és pénzügyi ártalmakat, illetve az állam a lehető legnagyobb gazdasági hasznot hozhassa ki belőle. Sokan vélik úgy, hogy példaként meg kellene vizsgálni a jelenlegi alkohollal, dohánnyal, szerencsejátékkal foglalkozó jogszabályokat is.

Az orvosi marihuána használatát elsőként Kalifornia állam engedélyezte, még 1996-ban. Azóta tizenkilenc állam követte a példáját; legutóbb New Hampshire és Illinois 2013 júliusában. A húsz állam közül tizenöt államban lehetséges a saját célra való termesztés is. New Jersey államban 2010 óta szabad az orvosi célú drogok használata, az otthoni termesztés azonban nem lehetséges.

Baranyi Tímea

Friss hírek