Átminősítenék a 25 ezernél kevesebb lakosú városokat

Január elsejétől megemelnék a polgármesterek fizetését, emellett pedig a kormány a huszonötezernél kevesebb lakossal rendelkező városokat vidéki jellegű településekké minősítené át – nyilatkozta szeptember 5-én Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes.

Hargita megyében hét, Csíkszéken pedig két városi rangú települést érintene az átminősítés. Az általunk megkérdezett polgármesterek szerint ez nem feltétlenül jelent hátrányt, „de még szükség van a tervezet részleteinek pontos ismeretére”.

Dragnea és Victor Ponta miniszterelnök a Romániai Községek Egyesületének (ACOR) képviselőivel tartott megbeszélést, akik elsősorban a közigazgatási területi egységek besorolása miatti egyenlőtlen bérrendszert kifogásolták. „A településeket jelenleg a lakosok számának figyelmen kívül hagyásával aszerint osztályozzák, hogy község, város vagy megyei jogú város – municípium – besorolásba tartoznak. A községek egyesületének helyénvaló az átminősítési javaslata, hiszen igazságtalan, hogy például egy 1700 lakosú város polgármestere nagyobb fizetést kap, mint egy tizenötezres lélekszámú község elöljárója” – fejtette ki a miniszterelnök-helyettes. Dragnea hozzátette, Victor Ponta is egyetért a előterjesztéssel, így januártól sor kerülhet az átcsoportosításra, ennek nyomán pedig emelkedik az elöljárók juttatása is.

„Bérezés szempontjából a polgármestereknek ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint más hivatalnokoknak, ezért a miniszterelnök megbízása nyomán a Munkaügyi Minisztérium bevonásával olyan jogszabályt dolgozunk ki, amely biztosítja, hogy egy intézményben a hivatal vezetője kapja a legnagyobb fizetést” – hangsúlyozta ki Dragnea.

A csíki térségben az ország legkisebb városa címet birtokló, 1700 lakosú Tusnádfürdőt és a 6100 fős Balánbányát érinti az átminősítés. Előbbi polgármestere, Albert Tibor úgy vélekedett, „nem feltétlenül jelent hátrányt a tervezet, azonban a pontos részletek csak később derülnek ki”. Tusnádfürdő első embere a hét elején utazik ezzel kapcsolatos megbeszélésre Bukarestbe. „A központi költségvetéstől függ, hogy jobban vagy rosszabbul járunk. Amennyiben vidékfejlesztésre nagyobb összegeket különítenek el, akkor pozitív lehet számunkra a változás” – közölte.

Hasonló véleményen volt Brezovszky György, Balánbánya polgármestere is. „Ha a pályázatokat vesszük figyelembe, mindenképpen jobb lenne, hiszen a községek és municípiumok eddig is könnyebben jutottak fejlesztési pénzekhez” – mondta el. Hozzátette, bár a részletek még nincsenek kidolgozva, egyelőre inkább jó irányú változásként értékeli a tervezetet, mivel korábban a városszéli, kedvező mezőgazdasági viszonyok jellemezte, úgynevezett periurbán részek utcáinak feljavítására nagyobb sikerrel pályáztak, mint a városon belüli területek esetében.

Kitekintő / Székelyhon.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »