Aszad lemond vegyifegyvereiről

Bassár el-Aszad elnök a tegnapi nap folyamán az orosz Rosszija 24 hírcsatornán bejelentette, hogy elfogadja az Oroszország által ajánlott leszerelési tervezetet, és a kormány által birtokolt vegyifegyvereket nemzetközi ellenőrzés alá helyezi, számolt be a BBC. A bejelentés hatására a Barack Obama elnök által az Aszad-rezsim ellen tervezett korlátozott légicsapások elmaradhatnak, azonban az amerikai fél, illetve szövetségesei kétkedve viszonyulnak a háborús övezetben történő fegyverátvétel megvalósíthatóságához.  A leszerelési tárgyalásokat Genfben közösen készíti elő az Egyesült Államok és Oroszország külképviselete.

Aszad elmondta, hogy a döntése nem a tervezett amerikai légicsapásoknak köszönhető, hanem Oroszország szerepvállalásának. Az USA az után helyezett légicsapásokat kilátásba, hogy augusztus 21-én Damaszkusz külvárosában gáztámadás történt. A katonai beavatkozás lehetősége megosztotta a nemzetközi közvéleményt, és többen elítélték az Egyesült Államok tervét, mivel az a közel-keleti helyzet további destabilizálódásával járhat. Az intervenció támogatói között volt Franciaország, illetve Izrael is.

Az Orosz Föderáció legfontosabb közel-keleti szövetségese az Aszad-vezette Szíria, ennek megfelelően Moszkva igyekszik enyhíteni a baaszista rezsimet érő nemzetközi kritikákat, illetve elhárítani a nyugati hatalmak katonai akcióját. Ennek a politikának a jegyében szólította fel Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szíria vezetését, hogy adja át tömegpusztító vegyifegyvereit. Az orosz ajánlatot Obama és John Kerry külügyminiszter csak nehezen megvalósíthatónak ítélte, és kétségbe vonták, hogy sikerrel járhat, azonban Obama mégis elhalasztotta a szíriai fegyveres beavatkozásról döntő kongresszusi szavazást.

Lavrov három fontos pontot jelölt meg javaslatában, amelyet Aszadnak teljesítenie kell: Szíriának csatlakoznia kell a vegyifegyverek használatát befolyásoló nemzetközi egyezményekhez, továbbá be kell számolnia arról, hogy hol találhatók vegyi fegyverraktárai, valamint szakértők döntenek a fegyverek további sorsával, leszerelésével kapcsolatos intézkedésekről. Oroszország bízik benne, hogy a tervezet elfogadásával megindulhat a szíriai békefolyamat.

A Szíriai Szabad Hadsereg tábornoka, Salim Idriss elutasította a békés megoldást és mindenképpen szükségesnek ítélte az Aszad-rezsim fegyverrel történő megbüntetését a vegyifegyverek bevetése miatt. A szíriai ellenzék attól tart, hogy a kormányerők csak több időt nyernek a tárgyalásokkal, illetve lehetőségük nyílik a diplomáciai egyeztetések során megtéveszteni a nyugati hatalmakat.

Irán, amely Oroszország mellett Szíria másik közeli szövetségese, üdvözölte az új fejleményeket és az amerikai légicsapások elmaradását.

Szenczi András

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »