Több szakorvosra lenne szükség

Bizonyos szakterületeken egyetlen szakorvosa sincs Hargita megyének, néhány részterületen pedig csak egy-két szakorvos dolgozik, állandóan túlterhelve, orvosutánpótlás pedig csak elvétve érkezik. Száz szakembernek is munkát tudnának adni a megye kórházai.

Majdnem tucatnyi olyan egészségügyi szakterület van, amelyben szakorvoshiánnyal küszködnek a Hargita megyei kórházak, köztük több fontos részterülettel, a rezidensképzés módja miatt azonban csak elvétve érkezik utánpótlás a megyébe. Hiányszakmának számít a hematológus, allergológus és immunológus, a sportorvos, aneszteziológus, sürgősségi szakorvos, intenzív terápiás szakorvos, neonatológus, nefrológus, diabetológus és onkológus – tudtuk meg Tar Gyöngyitől, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjétől. Utóbbi két szakterületen mindössze egy-egy szakorvosa van Hargita megyének – mindkettő Csíkszeredában –, dacára annak, hogy a cukorbetegségek és a daganatos megbetegedések számát tekintve nagyon fontos részterületei az egészségügynek, így ezek az orvosok állandóan túl vannak terhelve a kórházi munka, a járóbeteg-rendelés, valamint az országos egészségügyi programok feladatai miatt, a betegeknek pedig várakozniuk kell. A sürgősségi, valamint az intenzív terápiás osztályokon is szükség lenne még szakorvosokra, akárcsak csecsemőgyógyászokra (neonatológus), a sebészeti osztályokon pedig altatóorvosokra, ugyanis jelenleg csak nagyon nehezen tudják lefedni az ügyeleti vonalakat a kórházak – magyarázta Tar Gyöngyi.

Noha komoly sporttevékenységek zajlanak Hargita megyében, és a sportolók jeles eredményeket érnek el, egyetlen sportorvos sem dolgozik a megyében, ami azért is problémát jelent, mert a sportolók periodikus vizsgálatát csak sportorvos végezheti – folytatta a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője, hozzáfűzve, hogy hematológus, valamint allergológus szakorvosa sincs a megyének. A csíkszeredai megyei kórházban valamelyest enyhült az orvoshiány, de a munka volumenéhez képest továbbra is kevés az orvos, viszont a legnagyobb gond ebből a szempontból a maroshévízi kórházban van. Udvarhelyen már elég sok fiatal orvos van, de kellene még nefrológus és onkológus szakorvos is, utóbbi a gyergyószentmiklósi kórház esetében is hiányszakmának számít – tudtuk meg Tar Gyöngyitől.

Hargita megyében száz szakorvos is „elférne” még, a kórházak egyre szűkülő anyagi lehetőségei miatt azonban alig néhány szakember alkalmazására lenne lehetőség. A megyei önkormányzat ugyan támogatja e téren a csíkszeredai és a gyergyótölgyesi kórházat, a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi azonban nem kap ilyen jellegű segítséget, ugyanis a helyi önkormányzatoknak nincs rá lehetőségük – tájékoztatott az igazgatóság vezetője. Azonban nem is nagyon lenne kit alkalmazni, ugyanis az orvosképzésre jelentkező fiatalok többsége a többéves tanulmányok után nem tér vissza a megyébe, rendszerint a rezidensképzés ideje alatt az egyetemi központokban családot alapítanak, és ott telepednek le, vagy külföldre mennek a jobb megélhetés miatt – fejtette ki Tar Gyöngyi. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a rezidensképzést szabályozó új törvény reményt ad a probléma orvoslására, ugyanis a szabályozás lehetőséget nyújt majd az egyetemi központokon kívül történő részképzésekre is, amennyiben az adott kórházak e téren megszerzik a szükséges akkreditációt.

Szekelyhon.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »