Az EU örül, hogy távolabb kerültünk a háborútól

Nyilatkozatban üdvözölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a szíriai rezsim vegyi fegyvereinek beszolgáltatására és nemzetközi ellenőrzés alá helyezésére vonatkozó javaslatot.

„Üdvözlöm a szíriai rezsimnek tett javaslatot a vegyi fegyverek beszolgáltatásáról és nemzetközi ellenőrzés alá helyezéséről. Ennek most amilyen gyorsan csak lehet, ki kell dolgozni a részleteit, a fegyverek biztonságos tárolásáról, az ellenőrzéséről és a megsemmisítéséről” – jelentette ki kedden Catherine Ashton.

A főképviselő közölte, hogy az EU kész a javaslatot és annak végrehajtását teljes mellszélességgel támogatni. Egyúttal üdvözölte Ban Kimun ENSZ-főtitkár bejelentését és a francia szándékot egy, a javaslat jóváhagyását célzó határozati javaslat benyújtására az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Ashton az EU nevében felszólította Szíriát a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi konvencióhoz történő csatlakozásra és a biológiai fegyverekről szóló konvenció gyors ratifikálására. „A szíriai hatóságok teljes felelőssége annak biztosítása, hogy a vegyi fegyvereket biztonságosan tárolják és azok ne kerüljenek semmilyen más állami vagy nem állami erő kezeibe” – szögezte le a főképviselő, aki reméli, hogy ezek a fejlemények lehetővé teszik a szíriai konfliktus politikai megoldására irányuló erőfeszítések folytatását.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »