A jövő devizahiteleseinek segítene az EU

Alaposabb tájékoztatást kapnak majd a lakóingatlan vásárlás céljából jelzáloghiteleket felvevők a költségekről és a kockázatokról, nagyobb fokú védelmet is élveznek majd a törlesztő részlet árfolyam-ingadozásokkal összefüggő emelkedésével és a hitel bedőlése esetén is azon új szabályok értelmében, amelyeket kedden hagyott jóvá az Európai Parlament.

A jelenleginél nagyobb fokú védelmet kíván biztosítani a jelzáloghitelek felvevőinek a kockázatokkal szemben az az irányelv-tervezet, amelyről kedden szavazott az Európai Parlament. A képviselők a végszavazást későbbre halasztották, mert előtte biztosak akarnak lenni abban, hogy azokat valóban betartatják majd a tagállamok.

A leendő jogszabály, miközben bizonyos mértékig figyelembe fogja venni az uniós tagállamok jelzálog- és ingatlanpiacai között meglévő különbségeket, EU-szerte egységes tájékoztatási kötelezettségeket ír elő a tagországi hatóságok és hitelezők számára.

A direktíva a lakóingatlanra, irodát tartalmazó lakóingatlanra és építési telekre felvett jelzáloghitelekre vonatkozik.

A képviselők által elfogadott szöveg értelmében a jelzáloghiteleket felvenni kívánó ügyfeleknek az EU-szerte összehasonlítható információkat kell kapniuk az elérhető termékekről, és tisztában kell lenniük a hitelfelvétel teljes költségeivel és annak hosszú távú pénzügyi következményeivel. A pénzintézetek által kínált hitelek feltételeinek (még a szerződés aláírása előtt) figyelembe kell venniük a vásárlók aktuális pénzügyi helyzetét és annak várható alakulását is, így az anyagi helyzet esetleges romlását is.

A fogyasztóknak kötelezően hétnapos gondolkodási időt kell adni a hitelszerződés aláírása előtt, vagy biztosítani számukra azt, hogy az aláírást követő hét napon belül elálljanak a szerződéstől.

Az EP szándékai szerint a kölcsönfelvevők az EU-tagállamok által meghatározott feltételek mellett a határidő lejárta előtt visszafizethetik a hiteleket, miközben ilyen esetekben a hitelező megfelelő kompenzálásáról is gondoskodni kell. Akárhogy is lesz, az adósoknak nem számolhatnak fel pénzbírságot a kölcsön idő előtti visszafizetése esetén.

A külföldi devizában felvett jelzálogkölcsönök esetén az ügyfelet a szerződés aláírása előtt figyelmeztetni kell arra, hogy a fizetendő törlesztőrészletek emelkedhetnek. A tagállamok megengedhetik, hogy az ügyfél bizonyos feltételekkel és a hitelszerződésben lefektetett árfolyamon más pénznemre váltsa tartozását.

A képviselők új szabályként lefektették, hogy a fedezetként beszámított ingatlannak elegendőnek kell lennie a hitel visszafizetésére, feltéve, hogy a hitelező és a hitelt felvevő ezt kifejezetten kiköti a szerződésben.

Ha bedől a hitel, a (nemzeti) jogszabályban biztosítani kellene, hogy az ingatlant a lehető legjobb áron értékesítsék, és hogy a hiteles segítséget kapjon fennmaradó tartozása visszafizetésére. Ennek a hosszú távú eladósodás megelőzése a célja.

A Parlament ugyan elfogadta végleges formájában a szöveget, de a végleges jóváhagyás előtt még garanciát kérnek a tagállamoktól arra, hogy a saját területükön megfelelően érvényesítik a szabályokat. A Parlament egy olyan „korrelációs táblát” követel a Tanácstól, ami biztosíthatná azt, hogy a tagállamok nem alkalmaznak pótlólagos és szükségtelen intézkedéseket, amikor nemzeti jogszabályba átültetik az irányelvet.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó (Fidesz) közleményében rámutatott, hogy a devizahitelek miatt családok tízezrei lehetetlenültek el és sokan elveszítették ingatlanjaikat is. A fideszes EP-képviselő plenáris felszólalásában rámutatott: a lakossági devizahitel-állomány Magyarországon az egyik legnagyobb, ami azért alakulhatott ki, mert „a bankárok ahelyett, hogy a devizahitelezés valós kockázataira figyelmeztettek volna, még felelőtlen kockázatvállalásba is hajszolták a hitelfelvevőket”. Így ezen hitelezési gyakorlatukkal az előző kormányok elhibázott gazdaságpolitikájának legnagyobb támogatóivá váltak. Úgy vélte, hogy ezzel szemben a jelenlegi magyar kormány Európában egyedülálló módon segített a devizahiteleseknek.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint a devizahitel olyan, mint egy hibás áru, amelyet az eladónak valamilyen formában ki kellene váltani, vagy ki kell javítani, amit egy egységes európai uniós szintű szabályozás és támogatás még inkább előmozdíthat.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »