Beavatkozásra szólít fel Szíriában a GCC

Mielőbbi szíriai beavatkozásra szólította fel a nemzetközi közösséget Abdul Latif al-Zayani, az Öböl-menti Együttműködési Tanács (Gulf Cooperation Council, GCC) főtitkára. Al-Zayani szerint a szír népet meg kell menteni a kormány elnyomásától, a népirtás és az emberi jogok súlyos megsértése pedig, amellyel a szíriai nép nap mint nap szembesül, azonnali beavatkozást tesznek szükségessé.

A GCC főtitkára teljes mértékben a szír kormányt teszi felelőssé azért, ami az országban jelenleg zajlik, hiszen visszautasít minden próbálkozást, amely megoldhatná a válságot, és továbbra is az öldöklés és megsemmisítés eszközeit használja, beleértve a vegyi fegyvereket.

A hat tagból (Szaúd-Arábia, Kuvait, Bahrein, Omán, Katar és az Egyesült Arab Emirátusok) álló GCC nevében ezért arra szólította fel a főtitkár a nemzetközi közösséget, hogy mielőbb akadályozzák meg, hogy a szír rezsim tovább folytathassa embertelen tetteit. 

Szaúd-Arábia különösen támogat egy USA által vezetett támadást. Barack Obama amerikai elnök jelenleg a Kongresszusra vár, hogy támogassa tervét, hogy vegyi fegyverek bevetése miatt megtámadhassák Szíriát.

Lorencsics Emese

Felkapott hírek

Friss hírek