Sztrájkolhatnak a román orvosok

Amennyiben a kormány nem teljesíti követeléseiket, szeptember 18-ától tiltakozásokat szerveznek az orvosok, novemberben általános sztrájkra is sor kerülhet, sőt kollektív felmondásokra és szerződésbontásokra is. Elsősorban az alacsony bérek miatt tiltakoznak az egészségügyben.

Szeptembertől utcai tiltakozásokat szervez az orvosok érdekvédelmi szervezete, novemberben pedig akár általános sztrájkra is sor kerülhet, és a tevékenységnek csak a harmadát fogják biztosítani, amennyiben nem tudnak megegyezésre jutni a kormánnyal követeléseikről – jelentették be az egészségügyben dolgozó szakemberek koalíciójának képviselői pénteken. A sztrájknaptár szerint szeptember 18–27. között az orvosok mindennap sztrájkőrséget tartanak az egészségügyi, illetve a pénzügyminisztérium előtt, októberben pedig a kormány épülete előtt lesz egy tiltakozó akció, de – a koalíció képviselői szerint – akár kollektív felmondásokra, a családorvosok körében pedig az egészségbiztosítási pénztárral kötött szerződések felbontására is sor kerülhet.

Az orvosok elsősorban az alacsony bérek miatt tiltakoznak, de az egészségügyi rendszer alulfinanszírozását is kifogásolják. Romániában egy kezdő orvos bére 750–800 lej, tőlünk nyugatabbra viszont 3500 euró. Emiatt az elmúlt hat évben 15 ezer orvos hagyta el az országot – fejtette ki a tiltakozás okaival kapcsolatban Simon Alpár háziorvos, a Hargita Megyei Orvosi Kollégium vezetőségi tagja, a Román Orvosi Kollégium Hargita megyei képviselője. A tiltakozással azt szeretnék elérni, hogy az állam a bruttó nemzeti össztermék 6 százalékát fordítsa az egészségügyi rendszerre, így a betegellátás, az orvosok és az egészségügyi személyzet finanszírozási problémái is megoldódnának – mondta el az orvoskollégium vezetőségi tagja. A testület a tiltakozó akciókon országos szinten 60 százalékos részvételre számít az orvosok részéről, ez az arány nagyjából Hargita megyére is érvényes – közölte Simon Alpár.

Az egészségügyben dolgozó szakemberek koalíciójának tagja a Romániai Orvosi Kollégium, a Romániai Fogorvosi Kollégium, a Román Gyógyszerész Kollégium, a Romániai Pszichológus Kollégium, az egészségügyi rendszerben dolgozó biológusok és biokémikusok szövetsége, a Sanitas szakszervezet, az orvosi kamarák szakszervezeti szövetsége és az orvosok Dr. Ion Cantacuzino nevű szakszervezeti szövetsége, így gyakorlatilag minden egészségügyi dolgozót képviselve hoztak döntést a tiltakozásokról.

Székelyhon.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »