Szobjanyin nyert: 2018-ig kormányozhatja Moszkvát

Elmarad az orosz ellenzék által várt második forduló a moszkvai választásokon: a kormánypárt jelöltje, Szergej Szobjanyin 1 százalékkal túllépte azt az ötven százalékos küszöböt, amely garantálja a győzelmét már az első fordulóban. A következő öt évben, egészen 2018-ig ő lesz Moszkva, a világ egyik legnagyobb városának a polgármestere.

Szeptember 8-án Moszkvában elmaradt az ellenzék által várt csoda: Szergej Szobjanyin, a főpolgármesteri posztot 2010 óta betöltő kormánypárti jelölt 51,37 százalékkal győzött. A legfontosabb ellenzéki jelölt, Alekszej Navalnij 27,24 százalékkal a második helyen végzett, őt követi 10,69 százalékkal a kommunisták jelöltje Ivan Melnyikov, a Jabloko vezetője Szergej Mitrohin (3,51%), az LDPR jelöltje Mihail Degtyarev (2,86%) és az Igazságos Oroszország elnöke Nyikolaj Levicsev (2,79%).

Külön érdekessége ennek a választásnak a rekordokat döntegető, rendkívül alacsony részvételi arány – 32,07%, ami azt jelenti, hogy a 7,1 millió választásra jogosultból csupán 2,2 millión járultak az urnákhoz. Utoljára Moszkva tíz évvel ezelőtt, 2003-ban választott polgármestert (2004-2012 között a főpolgármestert az elnök jelölte a posztra), akkor dupla annyian mentek el szavazni.

Szobjanyin győzelmében nem nagyon lehetett kételkedni, azonban kérdéses volt, hogy ezt már az első fordulóban tudja-e elérni, vagy szükség lesz a választás második fordulójára is. Mindazonáltal a polgári ellenzék legerősebb embere, Alekszej Navalnij elégedett lehet az eredménnyel – a választók több, mint egy negyede őrá adta a voksát, miközben a parlamentben reprezentált hagyományos pártok emberei jóval mögötte végeztek.

Mindez azt mutatja, hogy a „dumai örögek” – a kommunisták, liberális-demokraták, és a Jabloko pártiak is komoly válságban vannak, sem alternatívát, sem valódi lehetőségeket nem képesek nyújtani a szavazóiknak, akiket igazából csak a választási alternatíva hiánya tartotta mellettük. Egészen addig, amíg Navalnij és csapata nem jelent meg.

Ne feledjük, hogy az ellenzéki aktivistából, jogászból és bloggerből felemelkedő Navalnij úgy tudta megszerezni a moszkvaiak közel harminc százalékának a támogatását, hogy nem állt mögötte adminisztratív háttér – nem lehetett találkozni vele a televízióban, és a nyomtatott sajtóban is csak korlátozottan jelent meg. Kampányát az interneten és a moszkvai utcákon folytatta.

Szergej Szobjanyin vasárnap este a Bolotnaja téren szervezett szimpátia-tüntetésen már bejelentette a győzelmét, és elmondta, hogy Moszkva történetének „legnyitottabb és legversenyképesebb választásainak” lehettünk tanúi. Ehhez egyébként valószínűleg nem is fér kétség – még Navalnij tíz ezer főből álló megfigyelő tábora sem számolt be komoly visszaélésekről: a hatalom részéről ezúttal nem volt meglepetés, tisztán játszottak.

Ennek ellenére Navalnij már az utcára hívja a támogatóit – szerinte felettébb furcsa, hogy moszkvai idő szerint éjjel egy órára még nincs határozott eredmény (ekkor a folyamatosan publikált feldolgozottság valahol ötven százalék környékén tartott), miközben az elektronikusan nagyon jól felszerelt moszkvai szavazókörzetek miatt korábban 22:00-re ígérték a győztes kihirdetését. Navalnij a saját csapata által készített exit poll-ra hivatkozik: e szerint Szobjanyin eredménye 48,7 százalék, Navalnij pedig 32,7 százalékon állna. A többi ismert közvéleménykutató intézet által készített exit-pollok egyébként nem Navalnijt igazolják: a Közvélemény kutató Alap (FOM) és az Összorosz Közvélemény kutató Központ (VCIOM) eredményei szerint Szobjanyin 52,5 illetve 53%-ot szerzett.

Oroszország azonban nem csak Moszkvában választott: szeptember 8-án az oroszok még 8 kormányzót választottak, összesen 8 polgármestert, 16 törvényhozó testület képviselőit és 12 megyei központ városi dumáját. Eddig úgy néz ki, hogy egyedül a jekatyerinburgi polgármesteri választáson történt meglepetés: a „Polgári Platform” jelöltje, Jevgenyij Rojzman 33 százalékkal győzött a 30 százalékot szerző Egységes Oroszország jelöltjével, Jakov Szilinnel szemben.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »