Fegyelmi eljárás indult a verekedő képviselő ellen

A parlament mandátumvizsgáló és mentelmi bizottsága fegyelmi eljárást indított Alojz Hlina független képviselő ellen, mivel az szerdán az ülésteremben bántalmazta Anton Martvoň smeres honatyát. Bírságot kaphat, ha viszont nem fizeti be, aligha tudják rajta behajtani. Volt már rá példa.

Mintha az ukrán parlament ülését közvetítették volna. Anton Martvoň szerdai felszólalásában Alojz Hlinát ekézte, aki eközben odament hozzá, és fizikailag rátámadt. A parlament épületében volt már példa dulakodásra (Anna Belousovová pl. két éve megpofozta Igor Matovičot), ám a plénumban még nem került sor tettlegességre. „Ha megtámadtam volna, most a baleseti osztályon fekszik” – védekezett Hlina. Martvoň saját állítása szerint nem sérült meg, csak a nadrágja szakadt el.

Hlina támadásával ma a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság foglalkozott: fegyelmi eljárást indított a verekedő honatya ellen. Az eljárás eredményeként 166 eurós bírságot adhatnak a képviselőnek – ez a maximális kivethető büntetés.

Bugár Béla szerint viszont már volt rá példa, hogy ez sem segített. Évekkel ezelőtt Ján Cuper HZDS-es képviselő le k…magyarozta őt a plénumban, amiért a maximális, akkor 5 ezer koronás büntetést kapta, ám nem fizette be. A bírságot nem tudták Cuperen behajtani. Martvoň polgári pert indíthat megtámadása miatt, ebben az esetben Hlina várhatóan nem bújhatna – ha egyáltalán akarna – képviselői mentelmi joga mögé.

Hlina támadása miatt várhatóan tárgyalóasztalhoz ülnek a pártok. Pavol Paška (Smer) parlamenti elnök már jelezte: a házszabály módosítását fogja kezdeményezni. Meg kívánja erősíteni a házelnök (tehát saját maga) jogköreit. Bugár szerint ez kétélű fegyver. „Mindig van lehetőség a visszaélésre” – mondta lapunknak a Híd elnöke, aki szerint viszont az sem megoldás, ha nem csinálnak semmit.

A parlamenti pártok politikusai úgy látják, meg kell állítani a negatív trendet. „A pártok felelőssége, hogy ilyen embereket juttatnak be a parlamentbe. Nem normális, hogy Matovič injekciós tűket szór képviselőtársa fejére, vagy hogy a mostani sértett Martvoň felszólalásában akadémiai bohócnak nevezi Peter Osuskýt” – fejtette ki a Híd elnöke. „Hlina agresszivitása dehonesztálja a többi 149 képviselő munkáját” – véli Paška. A sajátságos performanszjairól ismert Igor Matovič így kommentálta a szerdai esetet: „Martvoň egy idióta, másrészt viszont csak megmondta Hlinának az igazságot, ő pedig pszichopataként viselkedett”. Hlina tavaly épp Matovič választási listáján jutott be a parlamentbe.

Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »