Ezektől félnek leginkább a németek

Magasabb megélhetési költségek, természeti katasztrófák, időskori gondozás, túlterhelt politikusok, rossz gazdasági helyzet- többek között ezektől tartanak leginkább a németek az R+V-biztosító által készített tanulmány szerint. A szerdán közzétett adatokból az is kivehető, hogy az ország nyugati és keleti felén élők a történelem során először aggódnak ugyanolyan mértékben a dolgok miatt.

A szerdán megjelent tanulmány szerint a németek 61 százaléka aggódik a magasabb megélhetési költségek miatt. „Ez elsősorban a közszolgáltatások emelkedő illetékeinek, az áram és a benzinár emelkedésének tudható be”- véli Manfred Schmidt, a tanulmány egyik készítője. Az R+V már több mint 20 éve készít reprezentatív felméréseket a németek legnagyobb félelmeiről.

A lista második helyén, 56 százalékkal a természeti katasztrófáktól való félelem található, ami az idei hatalmas árvíz után nem is csoda. Kevéssel lemaradva, 55 százalékkal a megöregedéstől félnek a németek. A megkérdezettek leginkább attól tartanak, hogy mások gondozására szorulnak, illetve hogy nem fogják tudni miből fedezni idősebb korukban a kiadásaikat. Kiváltképp a nők körében nőtt meg tavaly óta az öregedéstől való félelem, 5 százalékkal.

A rossz gazdasági helyzet miatt a megkérdezettek fele, súlyos megbetegedéstől a németek 49 százaléka aggódik. A tanulmányból az is kirajzolódik, hogy a németek egyre jobban bíznak a politikában. Míg tavaly a megkérdezettek 55 százaléka vélte úgy, hogy a politikusok túl vannak terhelve, ezáltal képtelenek megfelelően ellátni feladatukat (ettől tartottak a második legtöbben), addig idén ez a szám mindössze 45 százalék, ezzel a 6. helyet szerezte meg a listán. Ez azért is különös, mert a tanulmány az évek során mindig azt mutatta ki, hogy a politikusok miatti aggódás a választási években nő meg. Így történt ez 2002-ben (6 százalék plusz), 2005-ben (5 százalék plusz) és 2009-ben is (4 százalék plusz). Idén viszont úgy tűnik, hogy a választási hajrá nem hozza annyira lázba az embereket, ennek tudható be többek között az alacsony érték- véli Manfred Schmidt. A top7-es lista legvégén 43 százalékkal a terrorizmustól való félelem található.

A tanulmány szerint összességében igen régóta nem voltak olyan bizakodóak a németek, mint 2013-ban. A keleti és a nyugati „félelem-skála” most egyezik először a felmérések történetében, az összesített érték 41 százalék. A keleti tartományokban utoljára az egyesítés utáni évben voltak ilyen bizakodóak az emberek, nyugaton pedig a 2000-es évek eleje óta nem aggódtak ilyen kevesen a dolgok alakulása miatt.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »