Brazil kulturális hét 2013

A 2011 júliusában alakult Magyarországon Élő Brazilok Tanácsa a budapesti Brazil Nagykövetség támogatásával kulturális programsorozatot szervez fővárosunkban, amelynek célja a sokszínű brazil kultúra népszerűsítése és a kétoldalú kapcsolatok erősítése. A “Semana Brasil – Brazília Hét” rendezvénysorozat keretében a nagyközönség különféle zenés, táncos, irodalmi, képzőművészeti, gasztronómiai programokra, valamint filmvetítésre látogathat el.

Az idén immár harmadik alkalommal, szeptember 5-14.között megrendezésre kerülő “Semana Brasil – Brazília Hét” az alábbi programokat kínálja az érdeklődők számára:

Szeptember 5. és 6. (csütörtök és péntek) 18 órától: Brazil Forgatag – Brazil Kulturális Központ

Afro-brazil, szamba és axé táncórák és bemutatók, vásár és tombola. A belépés ingyenes. Helyszín: Iskola (1061 Budapest, Hegedű utca 3.)

Szeptember 7. (szombat) 18 órától: III. Irodalmi Kávéház – Bossa Nova, költészet és szerelem: 100 éve született Vinicíus de Moraes

Költészet, zene és brazil kultúra Daniela Neves szervezésében, multimédiás előadás keretében, kávéval és “pão de queijo”-val (brazil sajtos-sós kenyérke). A belépés ingyenes. Helyszín: Casabrasil étterem (1061 Budapest, Andrássy út 34.)

Szeptember 8. (vasárnap) 18 órától: Táncos-zenés vacsora a Casabrasil étteremben – Brazília Függetlenségének Nemzeti Ünnepe

Szamba órák, brazil élőzene és brazil DJ. Aki a tánc közben megéhezik, a hagyományos brazil fogásokból összeállított menüt is megkóstolhatja. A belépés ingyenes.Helyszín: Casabrasil étterem (1061 Budapest, Andrássy út 34.)

Szeptember 10. (kedd) 18 órától: Brazil filmvetítés a Cervantes Intézetben – A “Partideiros” című zenés dokumentumfilm bemutatója (2012).

Szinopszis: A zenész Tuninho Galante a “partido alto” stílusú szambát népszerűsíti zenésztársaival stúdiójának kertjében, Ipanemán. Az összejövetelek a bahiai nénik múlt század eleji, zenés mulatságait idézik, amiből a rendező, Luiz Guimarães de Castro magával ragadó dokumentumfilmje.

A filmet portugál nyelven, angol felirattal vetítik. A belépés ingyenes, de a terem maximum 70 fő befogadására alkalmas. Helyszín: Budapesti Cervantes Intézet (1064 Budapest, Vörösmarty utca 32.)

Szeptember 12. (csütörtök) 18 órától: Brazil Színek Budapesten III. – Képzőművészeti kiállítás

Kiállító művészek: Albertina Prates, Alina Ká, Ana Goldberger, Ana Lúcia Guerra, Eduardo Petry, Ilária Zanandréa, Isabelle Tuchband, Judith Klein, Maria Lúcia Horta, Linda de Sousa, Renato Rodyner, Solanger Paschoalino, Rosely Lis, Vera Lília Rocha Loures és Vera Parente.

A belépés ingyenes. Helyszín: Nádor Galéria (1054 Budapest, József Nádor tér 8.)

Szeptember 14. (szombat) 16 órától:  Játsszunk portugálul! – különleges óra

Az óra alkalmával a gyerekek a brazil függetlenségről és a nemzeti szimbólumokról tanulhatnak. A belépés ingyenes. Helyszín: Piréz Gyerekműhely (1093 Budapest, Lechner Ödön fasor 2.)

Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »