Kerry: a szíriai akcióban nem vesznek részt szárazföldi erők

A Szíria elleni katonai akcióban nem vesznek majd részt szárazföldi erők – jelentette ki kedden a szenátus külügyi bizottságának meghallhatásán John Kerry amerikai külügyminiszter.

Kerry ezt azután szögezte le véglegesen, hogy kifejezte egyet nem értését azzal: a Szíriával kapcsolatban tervezett kongresszusi határozat eleve zárja ki a szárazföldi erők bevetésének lehetőségét. A miniszter eleinte úgy érvelt, hogy ez korlátozná az elnök rendelkezésére álló eszközöket.

Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy az elnöknek “nem áll szándékában” szárazföldi egységeket bevetni, hogy Obama nem hadba lépésre kéri Amerikát, és hogy a támadás célja az Aszad-rezsim elrettentése a vegyi fegyverek bevetésétől, és az erre való képességének meggyengítése, nem pedig a rendszerváltoztatás. Ugyanakkor arról is szólt: az amerikai kormánynak a júniusi döntésével összhangban szándékában áll, hogy “halált okozó” eszközökkel nyújtson támogatást az Aszad-rezsim fegyveres ellenzékének.

A támadásra való kongresszusi felhatalmazással kapcsolatban Robert Menendez, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke úgy vélekedett, hogy az a szövetségi felsőházban meg fogja kapni az elfogadáshoz szükséges 60 szavazatot, de a jóváhagyás jóval szűkre szabottabb lesz annál, mint amire a Fehér Ház az általa benyújtott tervezet szerint számított.

Kerry a meghallgatáson elmondta, hogy az Egyesült Államok a lehető “legszélesebb körű” koalíciót akarja létrehozni a Szíria elleni fellépéshez. A miniszter Franciaországot, Törökországot, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket említette meg a legaktívabb partnerek között.

Kerry hangsúlyozta: minden kétséget kizáróan tudni lehet, hogy az Aszad-rezsim és csakis az vetett be vegyi fegyvert augusztus 21-én Szíriában. Mint mondta, Washington nem akar egy tömeggyilkosság tétlen személője lenni, s ha az Egyesült Államok nem lép fel a tömegpusztító fegyverek bevetésével szemben, azzal azt üzeni azoknak, akik mindenre elszánták magukat a Közel-Keleten, hogy ezt büntetlenül megtehetik.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter rámutatott, hogy a Szíriával szembeni katonai fellépés elutasításával megkérdőjeleződne az Egyesült Államoknak a nemzetközi normák és az egyéb nemzetközi védelmi kötelességek iránti elkötelezettségének hitelessége.

“Az Egyesült Államok szavának jelentenie kell valamit” – mondta a miniszter, emlékeztetve a szenátus külügyi bizottságának tagjait arra, hogy Barack Obama amerikai elnök figyelmeztette Bassár el-Aszad szíriai államfőt: ne vessen be vegyi fegyvert, mert azzal átlépi az Egyesült Államok tűréshatárát.

A Pentagon vezetője hangsúlyozta, hogy az amerikai haderő bármikor kész a katonai csapás végrehajtására, amikor azt Obama elnök elrendeli.

Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a meghallgatáson kijelentette, hogy minél nagyobb arányú lesz a felhatalmazás kongresszus általi megadása, annál könnyebb lesz számára előkészíteni a katonai akció tervét. Mint mondta, a kormányzattól azt a feladatot kapta, hogy meggyengítse a szíriai kormányerők katonai képességeit, nem pedig arra, hogy megváltoztassa a polgárháború menetét.

A tábornok elismerte, hogy fennáll a konfliktus eszkalálódásának veszélye.

Kerry, Hagel és Dempsey a meghallgatáson feltett több kérdést a zárt körű tájékoztatók hatáskörébe utalt, és ilyen tájékoztatót a kormányzat az elkövetkező napokban többet is akar tartani a kongresszus tagjai számára.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »