Újabb miniszteri rangú vezető ellen indul korrupciós vizsgálat

Egy újabb magas rangú kínai vezető, az állami vagyon felügyeletét és igazgatását ellátó kormánybizottság irányítója a korrupcióellenes harc legfrissebb „áldozata”.

A Hszinhua hírügynökség vasárnap egysoros hírben jelentette be, hogy Csiang Csie-min, a több mint száz állami vállalatot felügyelő szervezet vezetője ellen „súlyos fegyelemsértés” miatt indított vizsgálatot a kommunista párt fegyelmi ellenőrző bizottsága, ami azt jelenti, hogy már elegendő terhelő adat birtokába jutottak.

Az 58 éves Csiang idén márciusban kapta meg a bizottság miniszteri szintű vezetői posztját, előtte a legnagyobb állami energiavállalat, a CNPC vezérigazgatója, majd elnöke volt hét éven át. Ő az első, akit a bizottság tízéves története során e pozícióban korrupciós ügyben vizsgálat alá vontak.

Ügyének köze lehet az előző munkahelyéhez. A CNPC aktív és volt vezetői közül ugyanis az elmúlt időszakban többen is a korrupció elleni hatóságok hálójába kerültek. A hongkongi South China Morning Post a napokban szellőztette meg, hogy feltételezhetően vizsgálódni kezdtek Csou Jung-kang ellen is, aki a kommunista párt korábbi, kilenc tagú csúcsvezetésének tíz éven át volt tagja tavaly novemberig. Csou korábban a CNPC elnöke, miniszter és államtanácsos is volt.

Sajtóértesülések szerint a biztonsági és jogi területet volt gazdája, Csou Jung-kang jó viszonyban állt a friss hírekben szereplő Csiangggal, ahogyan a nemrégiben bíróság elé állított Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkárral is.

A kínai államelnök-pártfőtitkár Hszi Csin-ping legutóbb a múlt héten hangoztatta, hogy a korrupció elleni harcban egyaránt le kívánnak csapni a „legyekre” és a „tigrisekre” is, vagyis posztjuktól, beosztásuktól függetlenül az igazságszolgáltatás elé kívánják állítani a vezetőket. Megfigyelők szerint ugyanakkor az utóbbi vizsgálatok mögött a központi vezetés által az állami szektor átalakítását célzó reformok hátráltatóinak „félre tétele” is állhat.

A CNPC Kína egyik legnagyobb monopolvállalata.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »