Tovább lassult a kínai nagybankok profitjának növekedése az első fél évben

Az előző évihez hasonlóan az idei első félévben is csökkent a kínai nagybankok profitjának növekedése – a pénzintézetek ugyanakkor továbbra is jól teljesítenek.

A héten közzétett jelentések szerint az ország legnagyobbja, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) az első fél évben 138,3 milliárd jüan (5,1 ezer milliárd forint) nettó profitot könyvelt el, 12,3 százalékkal többet a tavalyinál. A növekedés négy éve a legalacsonyabb arányú a bank történetében. A Kínai Építési Bank (CCB) a növekedést illetően ennél jobban teljesített: profitja az első hat hónapban 119,7 milliárd jüanra nőtt, ez 13 százalékkal magasabb a tavalyi értéknél.

A várakozásokat felülmúló adatokról számolt be Kínai Mezőgazdasági Bank (ABC), amelynek tiszta nyeresége 92,4 milliárd jüant tett ki január és június között, 15 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A Magyarországon is jelen lévő Bank of China (BoC), a negyedik legnagyobb kínai pénzintézet, 12,9 százalékkal tudta növelni nyereségét, amely így 80,7 milliárd jüanra kúszott.

Ezzel egyedüli nagybankként a BoC tudott javítani tavalyi eredményén, 2012 első félévében csupán 7,5 százalékos nyereségbővülést produkált.

A pénzintézetek a gazdaság általános lassulását okolják nyereségük növekedési ütemének visszaeséséért. A jelenséghez ezen túl a kínai központi bank kamatcsökkentései, a bankrendszer nem teljesítő hitelállományának emelkedése járult hozzá, de a nyereséget olvasztja a bankrendszeren kívüli versenytársakkal való fokozott rivalizálás, valamint a pénzügyi rendszer reformjaként elengedhetetlen kamatláb-liberalizáció is. A témával kapcsolatos írásában a Cajhszin gazdasági és pénzügyi napilap a pénzügyi szektor reformjának “kellemetlen, de szükséges” hatásaként is említi a folyamatot.

Pénzügyi szakemberek úgy vélik, hogy a lassulás az idei évben is meghatározó lesz, az elmúlt években tapasztalt rendkívüli ütemű nyereségnövekedés ideje lejárt. A kínai Bank of Communications a profitok növekedését idén mindössze 7-8 százalékra tette egy korábbi elemzésében. A Kínai Bankszövetség és a PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó cég némiképp bizakodóbb: közös tanulmányukban a teljes kínai bankrendszer profitjának emelkedését a 2012-2014 közti évekre átlagosan 20 százalékra teszik.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek