Moszkva ellenez minden, az erő alkalmazását lehetővé tevő ENSZ-határozatot

Moszkva ellenez minden olyan határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), amely bármi módon lehetővé teszi erő alkalmazását Szíriában – közölte pénteken Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes.

A BT állandó tagállamainak képviselői Oroszország kezdeményezésére a héten már másodszor ültek tárgyalóasztalhoz New Yorkban, a világszervezet székhelyén. A közép-európai idő szerint csütörtök este kezdődött tanácskozáson orosz hírügynökségi jelentések szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína és Franciaország képviselői azt a brit javaslatot vitatták meg, amely megnyitná a utat a szíriai katonai beavatkozás előtt.

Gennagyij Gatyilov nem árult el részleteket, de az ENSZ-ben diplomáciai források úgy tudták, hogy Moszkva javaslatokat készült beterjeszteni az ENSZ BT többi állandó tagállamának.

Oroszország szerdán Kínával együtt megakadályozta, hogy a testület napirendre tűzze azt a brit határozattervezetet, amely a szíriai kormányt elítélte volna az általa állítólag végrehajtott, több száz halálos áldozatot követelő múlt szerdai vegyifegyver-támadás miatt. London képviselője azt is sürgette, hogy a BT hagyja jóvá az ezzel kapcsolatban meghozandó „szükséges intézkedéseket”.

Gatyilov szerdán Hágában, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott megbeszélésén azt hangsúlyozta, hogy a szíriai válság „jelenlegi szakaszában minden politikai és diplomáciai eszközt be kell vetni”, mindenekelőtt lehetővé kell tenni, hogy a világszervezet Szíriába küldött ellenőrei elvégezzék küldetésüket, a feltételezett szíriai vegyifegyver-támadások kivizsgálását, és jelentést tegyenek róla az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Moszkva azzal, hogy nem menekíti ki az orosz állampolgárokat Szíriából, és hadihajókat küld a közel-keleti ország közelébe, azt jelzi, hogy továbbra is bízik az Aszad-rendszer jövőjében – fejtette ki Pjotr Topicskanov, a moszkvai Carnegie Központ szakértője a Vedomosztyi című orosz napilap pénteki számában.

Az újságnak egy orosz védelmi minisztériumi illetékes megerősítette azt az értesülést, hogy az orosz haditengerészet földközi-tengeri műveleti egységéhez a napokban csatlakozik a Fekete-tengeri Flotta Moszkva nevű rakétahordozó cirkálója, illetve az orosz Északi Flottától a Kulakov tengernagy nevét viselő nagy tengeralattjáró-elhárító hadihajó.

Ha elkezdődnének az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak által kilátásba helyezett, Szíria elleni csapások, az orosz hadihajók feladata a tartúszi orosz haditengerészeti bázisnál lévő műszaki úszóhajó evakuálása és a helyzet figyelemmel kísérése lenne – mondta az illetékes. A Független Államok Közössége tagállamai polgárainak kimenekítése nem tartozik feladataik közé.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »