Egyre több hivatalnok szökik külföldre Kínából

Az elmúlt egy év korrupcióellenes kampánya és a mind erősödő ellenőrzés következtében egyre több hivatalnok szökik külföldre Kínából – írja összeállításában a Csinghua Sibao napilap.

A lap három példát említ az elmúlt két hónap korábban hivatalnoki állást betöltő „eltűntjei” közül. Az ország első számú politikai tanácsadó szervezete, a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (CPPCC) kuangcsoui tagozatának elnöke például június óta áll „orvosi kezelés” alatt, a hunani Jüanhua település pénzügyi igazgatóját több 50 napja nem látták, a hopeji közbiztonsági iroda egykori elnökének pedig két hónapja veszett nyoma. Ezek az esetek csak apró töredékei az egész országban jellemző trendnek, melyet a statisztikák is jól mutatnak. Az elmúlt öt évben több mint 6 200 szökésben lévő állami hivatalnokot fogtak el a hatóságok, tőlük összesen 53,2 milliárd jüan (kétezer milliárd forint) elsikkasztott pénzt illetve anyagi eszközt sikerült visszaszerezni.

Az angolosan külföldre távozó hivatalnokok számának emelkedéséhez több tényező is hozzájárul. Ezek közt szerepel például az új kínai elnök, Hszi Csin-ping által még tavaly ősszel meghirdetett korrupcióellenes kampány és annak előzmény nélküli, minden szintre kiterjedő, átfogó volta, a kínai média fokozott figyelme és a korrupcióval gyanúsítható hivatalnokok megtalálásából és mikroblogokon nyilvánossá tételéből szinte sportot űző, oknyomozó internetezők számának növekedése. A nemzeti statisztikai hivatal július végi adatai szerint a fentieknek is köszönhetően az első félévben rekord mennyiségű korrupciós ügyet vizsgáltak az ország ügyészei. Január és június között hivatali korrupció miatt több mint 13 800 főt, kenőpénzek elfogadása és központi források elsikkasztása miatt pedig csaknem 9 800 főt vizsgáltak a hatóságok. A statisztikákból az is kiderül: egyre inkább jellemző az alacsonyabb szinteken hivatalt betöltők illegális tevékenységének felfedése: a 13 800-as mintából több mint 7 100 ebbe a kategóriába esett.

A külföldre távozók közt szintén egyre több a vidéki, kisebb hivatalt betöltő – erősíti meg a Csinghua Sibao is a cikkében. A lap a pekingi Népi Egyetem egyik kutatóját, Mao Csao-hujt idézi, aki úgy fogalmaz: ezen hivatalnokok esetleges korruptságának leleplezése szintén a közvélemény és média középpontjába került az elmúlt időszakban, ők ugyanakkor a nagyoknál kevésbé „feltűnőek”, így akár minden gond nélkül menekíthetik pénzüket, családjukat és saját magukat is a határokon kívülre.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »