Átlépték a vörös vonalat? Vegyitámadások Szíriában

Fordulatot vehet a szíriai polgárháború. Az ellenzék ismét vegyifegyverek használatával vádolja a kormányt.

Szerda reggel komoly összecsapásra került sor a kormánypárti és az ellenzéki erők között Damaszkusz külvárosában. Az ellenzék állításai szerint a hadsereg a külső kerületek bombázásakor vegyifegyvereket is bevetett. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli találkozót hívott össze a helyzet elemzésére, miközben a vasárnap az országba érkezett fegyverellenőröket azonnal a Damaszkusz környéki támadások helyszínére küldte. Az ellenőrök eddig három korábbi, feltételezett vegyifegyveres akciót vizsgáltak.

A szerdai képek és ellenzéki információk közel ezer áldozatról számoltak be, köztük sok gyermekről és csecsemőről. A képeken lévő áldozatok tucatjain nem láthatóak külső sérülések. Orvosok jelentései szerint halálukat fulladás okozta, illetve több sérültnél tapasztaltak túlzott nyálképződést és homályos látást. A németországi Halle Egyetem egyik professzora, Alexander Kekule a felvételek alapján valószínűnek tartja, hogy vegyifegyvereket vetettek be, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a pácienseken nem láthatóak sem szarin, sem más idegméreg által okozott tipikus tünetek, írja a BBC. Hasonlóan óvatos a finn vegyifegyvereket diagnosztizáló központ vezetője, Paula Vanninen, aki szerint sokaknál valóban láthatóak a szimptómák, de az áldozatok legtöbbjénél ez nem állapítható meg pontosan, az viszont egyértelmű, hogy valami miatt megfulladtak.

A szerdai vegyifegyveres támadást többen megkérdőjelezik, vagy figyelemelterelésnek tartják. A szíriai Sana hírügynökség szerint a történés célja az, hogy „eltereljék az ellenőrök figyelmét és ne tudják munkájukat megfelelően végezni”. Míg az orosz külügyminisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy előre megszervezett provokációról lehet szó, mivel nem tartható véletlennek, hogy éppen akkor kerül sor a támadásra, amikor fegyverellenőrök érkeznek az országba. Eközben a francia külügyminiszter, Laurent Fabius nyilatkozatában kiemelte, hogy ha valóban beigazolódnak a feltételezések, amelyek szerint a kormány vegyi fegyvereket alkalmaz a felkelők ellen, az fegyveres közbelépést eredményezhet. Az USA korábbi figyelmeztetését hangsúlyozta, amely szerint vegyifegyverek bevetésével a szíriai kormány átlépi a „vörös vonalat”.

2012-ben a szíriai kormány nem tagadta, hogy az ország valóban rendelkezik vegyifegyverekkel – külföldi szakemberek valószínűnek tartják, hogy jelentős mustár- és szaringáz birtokában lehetnek. A kormány és az ellenzéki erők egymást vádolják a vegyifegyverek használatával.

Gergely Hanna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »