A pénzpumpára spekulálnak

Bár még tart a nyári szünet, a tőzsdéken tegnap ismét tornaóra volt: az európai indexek a hajolgatást gyakorolták, míg a tengerentúli osztálytársaknál csuklóztatás zajlott. Az amerikai jegybank (Fed) tegnap estijegyzőkönyvére égi mannaként tekintettek a szereplők, ám valójában nem adott mankót a QE3 program kivezetése kapcsán.

Az első pofon a piacon: a jegybankárok nagy része egyetértett abban, hogy év vége előtt visszavágnak a kötvényvásárlás jelenlegi, havi 85 milliárd dolláros főösszegéből.

Az ezt követő jelentős emelkedést és short-zárást az okozta, hogy a Fed bértollnoka, Jon Hilsenrath munkaerő-piaci adatokról cikkezett. Ezt úgy értékelték, hogy a Fed számára mégsem sürgős a QE3 kivezetése.

A jegybankárok a dokumentum szerint szót ejtettek a munkanélküliségi ráta 6,5%-os céljának csökkentéséről, de ez is csak mellébeszélés volt a befektetők szemében. A QE3 kivezetése el van döntve, pusztán csak a formalitásokat kell tisztázni. Korábban a szeptember és a december volt játékban a kivezetés bejelentése kapcsán, mert ezen kamatdöntések után sajtótájékoztatót is tart a Fed. A piac döntő többsége még mindig a szeptemberi időpontot tartja valószínűnek.

Nem véletlen, hogy az amerikai kötvényhozamok tegnap tovább emelkedtek (10 éves már 2,90% körül!), ami csökkentette az amerikai részvénypiac, valamint a feltörekvő piaci részvények és devizák vonzerejét.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »