A jegybank is beszállhat a devizahiteles-mentésbe

Orbán Gábor államtitkár Heti Válaszban megjelent interjújában beszélt a formálódó devizahiteles mentőcsomag további részleteiről. Szerinte még az idén elindul a program és egyáltalán nem zárható ki, hogy állami hozzájárulás is érkezik a devizaadósok megsegítése érdekében. Az államtitkár elsősorban arról beszélt, hogy az árfolyamgátra csoportosított összeget akár az új programra is fordíthatja a kabinet.

Hozzátette, hogy szóba jöhet a fennálló tőke, illetve a kamatok terén nyújtott segítség kombinációja, nem biztos, hogy a devizahiteles mentőcsomag kedvezményes árfolyamon megy végbe, ahogy régebben a végtörlesztés esetében. Az államtitkár szerint a kormány nem kockáztathatja a pénzügyi rendszer stabilitását a programmal.

Orbán Gábor szerint szakmailag indokolt az MNB szerepvállalása is, hiszen a devizahitel probléma visszaszorításával a devizatartalék-igény is csökkenne. Az államtitkár hozzátette, hogy Magyarországnak szüksége lesz újabb dollárkötvény kibocsátásra, hogy visszaépítse az IMF hitel idő előtti visszafizetése miatt megcsappant tartalékokat.

Az interjúban elhangzottak alapján kompromisszum kész devizahiteles mentőcsomag formálódik, ami enyhítheti a forintpiaci feszültséget is, és az OTP árfolyamára is kedvezően hathat. Egyelőre azonban nagy a feszültség, hiszen a Bankszövetség holnap rukkol elő saját megoldásával, amiről egyelőre nem igazán ismertek a részletek. A fenti interjúban foglaltak ráadásul számos ponton ellentmondást mutatnak a korábbi kormányzati indikációkkal szemben, így a piac várhatóan magasabb szintű megerősítést vár az elhangzottak kapcsán.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek