Készül a kormány emberi jogi stratégiája

Készül a szlovák kormány emberi jogi stratégiája, amely várhatóan az állam kisebbségi politikájának koncepcióját is tartalmazza. Az eddig elkészült szakmai anyag legalábbis ezt javasolja a stratégiát előkészítő külügyminiszternek, Miroslav Lajčáknak.

Az alapanyagot a kormány emberi jogi tanácsa vitatja meg szeptember eleji ülésén. A szlovák és a magyar pártok és civil szervezetek szkeptikusak, nem bíznak abban, hogy valóban olyan kisebbségpolitikai koncepció készül, amely figyelembe veszi a kisebbségek érdekeit. A külügyminiszter szerint azonban a stratégia az emberi jogok 21. századi értelmezéséből indul ki, és tükrözni fogja Szlovákia nemzetközi kötelezettségeit.

„Támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely előbbre viszi a nemzetiségek ügyét, meg kell várni azonban, hogy a kormány emberi jogi tanácsa mit fogad el, és mit terjeszt a külügyminiszter elé – magyarázta lapunknak Solymos László, a Híd frakcióvezetője. – Ez a kormány nem arról híres, hogy a kisebbségek ügyét szeretné előrevinni, sőt a status quóról beszél, de nem tartja be.” Az MKP szerint sem várható komolyabb fordulat a kormány kisebbségi politikájában. „Jó dolog, hogy készül ilyen, így újra szembesülhetünk azzal, hogy mik az elvárások, és milyen a kormány hozzáállása” – válaszolta lapunk kérdésére Berényi József, az MKP elnöke.

Kérdés, hogy a kisebbségpolitikai koncepció milyen formában kerül bele az emberi jogi stratégiába, amelynek szakmai alapanyaga a 11 stratégiai kérdéskör egyikeként tárgyalja. A dokumentumot – melyet Petőcz Kálmán, a Szlovákiai Helsinki Bizottság elnökének irányításával egy szakértői csoport dolgozott ki – több körben megvitatták a civil szervezetek képviselőivel. Részletek szombati nyomtatott kiadásunkban.

Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »