Al-Kaida: vissza a gyökerekhez

Több mint két tucat amerikai követséget zártak be szerte a muszlim világban és az amerikai külügyminisztérium fokozott terrorfenyegetettségre figyelmezteti a külföldre utazó állampolgárokat, pedig tavaly Obama – a kampány során – kijelentette, hogy az al-Kaidának befellegzett.

Annyiban igaza volt az elnöknek, hogy a korábban ismert al-Kaida a múlté. Oszama Bin Laden halott, az akciót már meg is filmesítették, ám a nevével fémjelzett – de inkább franchise-szerűen működő – szervezet nem szűnt meg, csak átalakult: globálisból helyivé vált. Az Egyesült Államok területére ma már kevésbé jelent fenyegetést, de a külföldön élő amerikaiakra és az Amerika-barát afrikai és közel-keleti országok stabilitására egyre inkább.

A 2005-ös londoni terrortámadások óta sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem sikerült az al-Kaidának sikeres támadást végrehajtania. Azonban a „hátországaiban” az önálló terrorista sejtek és Nyugaton a „hazai terroristák” egy átfogó stratégia és egy második Oszama nélkül is küzdenek az ideológiáért. Szomália, Mali, Líbia, Pakisztán, Afganisztán, Irak mind példa erre. 

A megelőző figyelmeztetéseket az al-Kaida vezetője, Ayman Zawahiri és az Arab-félszigeten lévő al-Kaida (AQAP) vezetője, Nasser Wuhayshi lehallgatott kommunikációja alapján adták ki. A célpontok ezúttal nem nyugati belföldi tömegközlekedési eszközök vagy kormányzati objektumok. A régi-új célpontok a nyugati kirendeltségek az al-Kaida „saját terepén”. Az 1990-es években ez volt az al-Kaida bevett gyakorlata, amit most feleleveníthet.

Ha az al-Kaida visszatér a gyökereihez, az az Egyesült Államokat is stratégiaváltásra kényszeríti. Ez nagy kihívás elé állítja az amerikai nagyköveteket és konzulokat, akik körében már így is eluralkodott a „Bengázi-fóbia”. Ettől függetlenül Amerika képviselőinek hozzá kell szokniuk az „új normához” – fogalmazott Daniel Benjamin, a Dartmouth College kutatásvezetője.

Az „új norma” pedig az al-Kaida régi taktikája. Egyes szakértők szerint Bin Laden utóda, Zawahiri mindig is úgy vélte, hogy költséghatékonyabb a Nyugat muszlim világbeli posztjait támadni, mint magát a Nyugatot. Ez ugyanis erősen megnehezíti (és megdrágítja) az amerikai diplomaták munkáját, továbbá így az al-Kaida a még sikertelen eltérítési vagy robbantási kísérletekkel is folyamatos készenlétre kényszeríti az amerikai terrorelhárítást.

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy vajon Amerika győz-e, ha elejét veszi készülődő terrortámadásoknak, vagy a terroristák nyernek, mert már a tervezésükkel célt érnek: félelmet keltenek.

Szakáli Máté

Friss hírek