A többség a teremtéselmélet mögött

A Public Policy Polling, az egyik legpontosabbnak vallott közvéleménykutató-iroda új felmérésben tesztelte Georgia államban az emberek teremtéselméletbe avagy evolúcióba fektetett hitét. Republikánus többséggel rendelkező államként nem meglepő, hogy az eredmény a teremtéselmélet javára billent: 53 százalék elhiszi a Bibliában leírtakat, 29 százalék Darwin elméleteit vallja, 18 százalék pedig nem biztos a dologban.

Az érdekes eredmény akkor ütközik ki, ha a számokat politikai beállítottság alapján kategorizáljuk. Így kiderül, hogy a georgiai republikánusok 70 százaléka vallja a teremtéselméletet, míg csak 17 százalék tagadja, és 13 százalék nem biztos. A demokraták körében valamennyire egyensúlyozottabb az elkülönülés: 43 százalék hiszi a teremtéselmélet, 33 százalék van ellene, és 23 százalék nem biztos. A vallás, a teremtéselméletbe vetett hit amúgy is éles határvonalat jelöl ki az amerikai politikában, hiszen a republikánusok kampányának rendszeresen része a vallásosság, és a legtöbb radikálisan vallásos képviselő is közülük kerül ki – ezek az eredmények is csak ezt igazolják.

A felmérés érdekes időpontban érkezik: épp tegnap szólalt fel Pennsylvania állam egyik képviselője egy olyan törvény ötletével, ami engedélyezné az iskoláknak a teremtéselmélet tanítását, sőt, a tudományos elméletek konkrét tagadását is, ellenpéldákkal együtt. A képviselő, Stephen Bloom szerint a szólásszabadságnak fontos része, hogy már iskolás korban megtanulhassuk kritikával illetni ezeket a tudományos elméleteket, hiszen az akadémiai életnek szerves része a korábbi elméletek továbbfejlesztése, vagy akár teljes elhagyása.

Büki Dániel

Friss hírek