Kiengedtek egy aktivistát Szaúd-Arábiában

Szabadlábra helyezték Mohamed al-Bajadi szaúd-arábiai aktivistát, akit tavaly áprilisban egy év előzetes letartóztatás után négy év börtönbüntetésre ítéltek, írja a Gulf News. A férfi egy betiltott társaság, a Szaúdi Polgári és Politikai Jogok Szövetségének (Saudi Civil and Political Rights Association, ACPRA) egyik alapító tagja. 

Az igazságügyi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott az esetről, al-Bajadi elengedéséről is csak a férfi testvérének és egyik aktivista társának tweetjei árulkodnak. Arról egyelőre semmit sem tudni, hogy milyen feltételekkel engedték szabadlábra al-Bajadit. Korábban ugyanis csak akkor kaptak kegyelmet az aktivisták, ha aláírtak egy papírt, amelyben megígérték, hogy felhagynak kampányaikkal. Az is előfordulhat, hogy semmilyen feltételt nem szabtak, hiszen Ramadan hónap végén az uralkodó általában szabadon enged néhány elítéltet.

Al-Bajadit tavaly áprilisban ítélték négy év szabadságvesztésre emberi jogi egyesület alapításának, Szaúd-Arábia hírnevének a médiában történő rombolásának, az igazságszolgáltatás függetlenségének megkérdőjelezésének és illegális könyvek birtoklásának vádjával, valamint azért, mert tüntetésekre buzdította a politikai elítéltek rokonait.

Idén az ACPRA több tagját is börtönbe zárták. Márciusban tíz év büntetésre ítélték Mohamed Fahd al-Qahtanit, amelynek letöltése után további tíz évig nem hagyhatja el Szaúd-Arábiát. Ezzel egy időben társukat, Abdullah Hamadot is elítélték, aki hat év büntetést kapott, ugyanakkor tizenegy évet fog leülni, mert egy korábbi felfüggesztett ítéletből még öt év hátra volt neki. Júniusban egy másik alapító tag, Abd al-Karim al-Khadert nyolc év börtönbüntetést kapott.

Szaúd-Arábiában a politikai pártok be vannak tiltva, és az emberi jogi szervezetek közül is csak azok kapnak működési engedélyt, amelyek a korrupcióra vagy a nem megfelelő ellátásra fókuszálnak. Azok, amelyek a politikai szabadsággal vagy a biztonsági erők által elkövetett visszaélésekkel foglalkoznak, nem működhetnek legálisan.

Lorencsics Emese

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »