Szigorodik a török büntető törvénykönyv

Múlt héten a török kormány szigorúbb büntetéseket javasolt a szexuális bűncselekmények elkövetőinek. A javaslat nyomán a török büntető törvénykönyv több ponton is változik. Az új szabályok lehetőséget nyithatnak a pedofilok kémiai kasztrációjára.

A török kormány a múlt héten szigorúbb büntetéseket javasolt a szexuális visszaélések elkövetőinek. Az új jogszabályokat az igazságügyi, a család- és szociálpolitikai, valamint az uniós ügyekért felelős minisztérium készítette elő Bekir Bozdag miniszterelnök-helyettes instrukciói alapján.

A jogszabálytervezet kitér a gyermekházasságokra is, amelyek főként a keleti, tradicionális szokásokat követő tartományokban számítanak gyakorinak. A törvényjavaslat szerint azok a szülők, akik gyermekeiket házasságra kényszerítik, egytől három évig terjedő börtönt is kaphatnak.

A szexuális zaklatások köre a világháló könnyebb elérhetősége, és az okostelefonok elterjedése révén Törökországban is szélesebbé vált. A szankcionálás már a digitális környezetben elkövetett visszaélésekre is kiterjed; akkor is, ha valakit e-mailben vagy mobiltelefonon keresztül ér inzultus.

A török büntető törvénykönyvbe első alkalommal került be a vérfertőzés, mint bűncselekmény: akit ebben a vádpontban bűnösnek talál az ítélőszék, akár 5-12 éves börtönbüntetésre is számíthat.

Törökországban a törvényi szigorítások kapcsán felvetődött a kémiai kasztráció is, mint a gyermekeket molesztáló pedofilok egyik lehetséges büntetési módja. A kasztráció bevezetésével kapcsolatos híreket azonban a török miniszterelnök-helyettes egyelőre cáfolta. 

A kormány törvényjavaslata szerint a súlyos szexuális bűncselekményt elkövetőket – és a pedofilokat – orvosi vizsgálat, majd kezelés alá kell vetni; büntetésüket pedig 8-15 évről 12-20 évre kell emelni.

Törökországban a szexuális bűncselekmények számát nehéz megállapítani, mivel a világ ezen részén a nők még mindig szégyennek élik meg az őket ért atrocitásokat. A családon belüli erőszak is csak néhány éve vált büntethetővé.

Alanyai Erzsébet

Friss hírek