Az ENSZ felszólalt a mapuche indiánok védelmében

Az ENSZ megbízottja kedden felszólította chilei kormányt, hogy ne alkalmazza a terrorizmus ellenes törvényt a mapuche indiánokkal szemben, akik azért küzdenek, hogy visszakapják az őseik által birtokolt területeiket. Emellett azt is kérte, hogy a kormány dolgozzon ki stratégiát az ügy mielőbbi megoldására.

A múlt évben fokozódott a mapuche indiánok harca, amely elsősorban gyújtogatásokkal járt, egy alkalommal egy idős házaspár halálát okozva. Az eset megdöbbentette a chilei lakosságot és felvetette azt a kérdést, hogy Sebastian Pińera elnök és kormánya képes-e megfelelő módon kezelni a legnagyobb chilei őslakos csoport ügyét, valamint mérlegre került az elnöki adminisztráció hozzáállása, amely kemény, már-már diktatórikus eszközökkel próbál küzdeni az erőszak megfékezéséért.

Ben Emmerson, az ENSZ emberi jogi és a terrorizmus elleni küzdelem különmegbízottja elmondta, hogy a helyzet rendkívül ingatag Araucania és a Bio Bio térség déli részén, ahol a legtöbb, közel egymillió mapuche indián él.

Chilében tett kéthetes látogatását követően Emmerson figyelmeztetett, hogy még nagyobb regionális konfliktus bontakozhat ki, hacsak nem történik sürgős fellépés a jelenlegi erőszakos cselekményekkel szemben. Az ENSZ megbízott hangsúlyozta, hogy a chilei ügyészség számára rendelkezésére állnak a megfelelő jogi eszközök arra, hogy kivizsgálja az ügyeket és megbüntesse a felelősöket anélkül, hogy a terrorizmus ellenes törvényt alkalmaznák, amelynek elfogadása Augusto Pinochet tábornok diktatúrájához köthető.

Az ENSZ megbízott szerint az terrorizmus ellenes szabályozást olyan módon használják fel, amely diszkriminálja a mapuchéket. Zavaros és önkényes módon alkalmazzák, amelynek következtében sérül a tisztességes eljáráshoz való jog is. Emellett az eljárás megbélyegzi az őslakos csoportot és illegitimmé teszi a mapuchék területi követeléseit és tiltakozásait.Emmerson szerint Chilének egy átfogó stratégiát kellene kidolgoznia arra vonatkozóan, hogy végleg megoldja a konfliktust, ehhez nevesíteni kellene a törzset az alkotmányban, valamint felgyorsítani területeik visszaszolgáltatását.

„A következtetések, amelyek az ENSZ tisztségviselő szavaiból levonhatók, megegyeznek azzal, amiről mi is beszélünk, vagyis, hogy nincs szó terrorizmusról, valamint, hogy a jogszabály igazságtalan és csak még nagyobb feszültséget teremt.” – mondta Aucan Huilcaman, mapuche vezető. „Ha Chile valóban a demokratikus oldalát szeretné mutatni, el kell ismernie a mapuchéket” – tette hozzá.

Emmerson – akit a Pińera-kormány hívott meg Chilébe – azt is kiemelte, hogy véget kell vetni a rendőrök által elkövetett erőszaknak, amely az őslakosok ellen irányul.

A mapuchék – nevük jelentése a törzs nyelvén a „föld népe” – ellenálltak az egykori spanyol hódítóknak és az autonómiai iránti igényük erős maradt. Önállóságuk egészen a XIX. század végéig tartott, amikor katonai vereséget szenvedtek és Araucania területére szorultak vissza, a Bio Bio folyótól délre, 550 kilométerre a fővárostól.

Legtöbbjük szegénységben él a fakitermelő vállalatok, illetve erdőgazdaságok szomszédságában, vagy olyan tanyákon, amelyeket azok leszármazottai birtokolnak, akik az 1800-as végén érkeztek a térségbe Európából.

Czifra Dóra

Friss hírek