Rossz irányba tart a republikánus párt?

Egy múlt heti amerikai közvélemény-kutatás eredménye szerint a republikánus (és a republikánusok felé hajló független) szavazók 52 százaléka nem ért egyet a párt jelen politikai irányvonalával. A legutóbbi ilyen témájú, 2012. augusztusi felméréshez képest most 20 százalékkal többen fejezték ki nemtetszésüket. Ebben közrejátszhat a pártvezetés azon új törekvése is, hogy megnyerje magának a latin-amerikai származású szavazók kegyét, akik jelenleg leginkább a demokratákat részesítik előnyben a választásokon. Az utóbbi évek demográfiai változásai felértékelték a kisebbségek politikai jelentőségét Amerikában, ez pedig szükségessé teszi az arculatváltást a republikánusok részéről, ami viszont láthatóan nem tetszik a párt konzervatív bázisának.

Ezzel szemben a demokraták (és a demokraták felé hajló függetlenek) 72 százaléka helyesli pártjuk tevékenységét, ami nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy demokrata elnök ül a Fehér Házban. Fontos azonban megjegyezni, hogy Obama általános népszerűségi indexe ugyanakkor 50 százalék alá esett. A kongresszus jelenleg 21 százalékos támogatottsággal bír, ami bár kiábrándítóan alacsony, mégis kétéves csúcsértéknek számít. Ennek oka a két házat évek óta megbénító pártoskodás, pedig a mostani felmérés szerint a szavazók 68 százaléka szerint fontosabb lenne az ország érdekében való együttműködés a republikánusok és demokraták részéről, mint az egyéni pozíciókhoz való feltétlen ragaszkodás.

A közvélemény-kutatást az ABC News és a Washington Post munkatársai végezték telefonos kérdezés útján; 1002 felnőtt egyénből álló mintájukat véletlenszerűen választották ki, az ország egész területéről. A megkérdezettek 21 százaléka republikánusnak, 31 százaléka demokratának, 37 százaléka pedig független szavazónak vallotta magát.

Tiszai Vilmos

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »