Kanada legalizálná a marihuánát?

Justin Trudeau szerint törvényes keretek közé kellene szorítani a marihuánafogyasztást, így ugyanis könnyebb kenne kontrollálni. A konzervatív párt elutasítja a javaslatot.

Justin Trudeau, a kanadai Liberális Párt vezetője szerint legalizálni kellene a marihuána fogyasztását. Álláspontját Kelowna-ban (Brit Columbia) elmondott beszédében fejtette ki. Szerinte nem elégséges a dekriminalizáció, de törvényi kereteket is kell adni hozzá. Fogyasztását meg kell adóztatni és így szabályozni is könnyebben lehet. Véleménye szerint a jelenlegi drogellenes rendszer nem működik megfelelően. „A marihuána nem jó, de nem is rosszabb mint az alkohol, vagy a cigaretta. A legalizálás az egyetlen járható út, hogy gyermekeinktől távol tartsuk a drogot” – fejtette ki Trudeau érdekes álláspontját.

A marihuánát illetően a dekriminalizáció és a legalizáció jogilag különböző fogalmat alkotnak. Míg az előbbi már egy ideje óhajként fogalmazódik meg egyes liberális körökben, Trudeau megnyilatkozása továbblépést jelent ehhez képest. A dekriminalizáció ugyanis nem jelent szabad drogfogyasztást, csupán azt, hogy kivonják a fogyasztót a büntethetőség terhe alól.

Természetesen nem késett a konzervatív párt válasza sem: „A drog azért illegális, mert káros hatást gyakorol a fogyasztókra és a társadalomra. Kormányunk nem szeretné legalizálni és ezáltal megkönnyíteni az ifjúság hozzáférését a marihuánához” – fogalmaz a párt hivatalos közleménye. Különböző diszciplínák szakértőinek véleményét is felsorakoztatják érveik mellett. Van köztük rendőr, kriminológus és a Drug Prevention Network of Canada szervezet, melyek szintén negatívan ítélik meg a liberális vezető ötletét. Végül az ügy kapcsán a konzervatívok kétségbe vonják Trudeau képességeit ahhoz, hogy miniszterelnök váljon belőle.    

Feszty Péter

Friss hírek