Sértegeti a magyarokat Temesvár polgármestere

A Temes megyei RMDSZ vezetősége hétfőn felszólította Temesvár nemzeti liberális polgármesterét, Nicolae Robut, vonja vissza azt az elképzelését, hogy a város egyik történelmi terére állítsa fel a magyarok által csak „szégyenszoborként” ismert alkotást.

Állásfoglalásuk szerint aláírásgyűjtésbe is kezdenek annak érdekében, hogy a „Hűség emlékműve”, amelyet Ferenc József császár ajándékozott Temesvárnak 1853-ban hálája jeléül az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején tanúsított ellenállásért, ne kerüljön köztérre.

Az RMDSZ közleménye felidézi: az emlékmű több allegorikus alak által dicsőítette a város német lakosságának a Hasbsurg ház iránt mutatott hűségét, a magyar szabadságharcosokat viszont szörnyalakok jelképezték. A város magyar lakosságának követelésére a szörnyalakokat 1885-ben eltávolították, majd az emlékművet 1936-ban a Lippai úti temetőbe költöztették az akkori román hatóságok. Az emlékmű megmaradt része azóta is itt található.

„Az obeliszk és a szoboregyüttes nyilvánvaló magyarellenes üzenetet hordozott akkoriban, és a megmaradt részek ezeket az eszméket elevenítik fel” – nyilatkozta Halász Ferenc. A Temes megyei RMDSZ elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a nemzetiségi együttélésről elismert Bánság fővárosában visszaállítsanak egy olyan emlékművet, amely nyilvánvalóan sérti a magyar közösség önérzetét.

Molnár Zsolt parlamenti képviselő szerint Temesvár polgármestere kétszáz évvel pörgetné vissza a város szellemiségét az emlékmű visszaállítása által. „Ez a lépés rossz fényt vethet a város Európai Kulturális Fővárosi pályázatára is, ugyanis a változatosság mellett elkötelezett Európai Unióban egy ilyen lépés régmúlt időket és főleg idejemúlt eszméket elevenít fel” – mondta a politikus.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »