Megint a kasszához járulhatnak a görögök

Újabb négy milliárd euró kölcsönhöz juthat hozzá jövő héten a második mentőcsomagból Görögország, miután az eurózóna illetékesei megállapították, hogy Athén az összes előzetes feltételt teljesítette.

Az Euró Munkacsoport pénteki telekonferenciáján zöld jelzést adott az esedékes görög kölcsönrészlet átutalásához, amire a tagállami jóváhagyásokat követően legkorábban hétfőn kerülhet sor – jelentette be pénteken az EU gazdasági és pénzügyi biztosának szóvivője.

Az Athén által lehívható összeg 4 milliárd euró, amiből 2,5 milliárdot az átmeneti válságkezelő alap, az EFSF folyósít, további 1,5 milliárd euró a valutaövezet jegybankjai által elkönyvelt nyereség (az úgynevezett security markets program, SMP) átengedéséből származik – pontosított pénteken Olli Rehn szóvivője.

Az engedély megadására azt követően került sor, hogy az athéni parlament elfogadta azt a törvényt, ami alapján a jövőben könnyebbé válik a közalkalmazottak elbocsátása. Ennek a jogszabálynak az elfogadása volt az utolsó azon feltételek között, amelyeknek a görög kormánynak meg kellett felelnie a második pénzügyi mentőcsomagból származó következő kölcsönrészlet lehívásához. A lépéssel az IMF 1,8 milliárdos kölcsöne is hozzáférhetővé válik Athén számára, amely így összesen 5,8 milliárd euróra számíthat.

Athén legközelebb októberben járulhat a kasszához újabb egymilliárd euróért, feltéve, hogy teljesíti az előre meghatározott feltételeket.

A valutaövezet mostani döntését majdnem két hónapos huzavona előzte meg a nemzetközi trojka és a görög kormány között, amelynek során Antónisz Szamarasz miniszterelnök egyik koalíciós partnerét is elveszítette. A kormány jelenleg mindössze ötfős többséggel rendelkezik a törvényhozásban.

Görögországban egyre jobban nő az ellenállás a trojkával kitárgyalt mentőcsomaggal és az azért cserébe elfogadott szigorú programmal szemben, különös tekintettel arra, hogy az ország már hatodik éve recesszióban van és a munkanélküliség 27 százalékra nőtt.

A Reuters megjegyzi, hogy 2014 végén fut ki a pénzből, és a 240 milliárd eurós hitelkeret körülbelül 90 százalékát már megkapta. A hírügynökség valószínűsíti, hogy az országnak újabb könnyítésekre lesz szüksége az államadósság fenntarthatóságának biztosítása érdekében.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »