Vádat emeltek a párttitkár ellen

Hivatalosan is vesztegetéssel, korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolják Po Hszi-laj volt Csungking városi párttitkárt.

Ügyében – első fokon – a kelet-kínai Santung tartomány Csinan városi bírósága fog eljárni – jelentette a Hszinhua hírügynökség csütörtökön.

Po köztisztviselőként, pozícióját kihasználva, másokat anyagi haszonhoz juttatva fogadott el „rendkívül nagy összegű” pénzt és ingatlant – áll a vádiratban. Ugyancsak nagy összegeket sikkasztott el a közpénzekből, visszaélt a hatalmával „súlyosan sértve ezzel az állam és az emberek érdekeit”.

A 64 éves, egykor nagyhatalmú Pót kihallgatták az ügyészek, tájékoztatták törvény adta jogairól, védői pedig benyújtották a maguk álláspontját tartalmazó dokumentumokat.

Hongkongi lapértesülések szerint Pót 20 millió jüan (73,8 millió forint) kenőpénz elfogadásával, továbbá 5 millió jüan (182, 7 millió forint) elsikkasztásával vádolják.

Po Hszi-laj volt kereskedelmi miniszterről, a Kínai Kommunista Párt 25 tagú politikai bizottságának tagjáról másfél éve még elemzők azt jósolták, hogy a 32 milliós Csungkingból, ahol nagy népszerűségnek örvendett, egyenesen a politikai csúcsvezetésbe vezet majd az útja.

Az után távolították el a posztjáról, hogy volt jobb keze, rendőrfőnöke tavaly februárban a szomszédos Szecsuan tartomány székhelyén, Csengtuban az amerikai konzulátusra menekült, de egy nap után feladta magát. Kiderült, hogy Po felesége volt gyanúsítható egy brit üzletember, Neil Heywood meggyilkolásával.

A volt rendőrfőnököt, Vang Li-csünt tavaly szeptemberben 15 évi börtönre, Ku Kaj-lajt pedig, akit szándékos emberölés vádjában bűnösnek találtak, még augusztusban felfüggesztett halálbüntetésre, vagyis életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

A kommunista párt fegyelmi vizsgálata Po esetében karrierjének különböző állomásain komoly fegyelemsértéseket állapított meg. Tavaly szeptember végén kizárták a kommunista pártból, majd egy hónappal később Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága megszüntette képviselői megbízatását, és megfosztotta mentelmi jogától.

Po Hszi-laj tartózkodási helye ismeretlen volt, ügyének menetéről nem szivárogtak ki információk. Mindössze egyszer felröppent a hír, hogy fogva tartják, állítólag szakállt növesztett, és éhségsztrájkolt, igazságos elbánást követelve.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb kínai belpolitikai botrányának főszereplője hamarosan bíróság elé áll, és elítélésével ugyancsak a pártvezetés egy – leginkább neomaoistának címkézett – prominens, karizmatikus alakja kerül majd rács mögé. Megfigyelők úgy vélik: a hivatalos vádemelés ténye azt jelzi, hogy a különböző frakcióknak sikerült megállapodniuk a sorsát illetően, de nem tartják valószínűnek, hogy végrehajtandó halálbüntetést kérnének rá az ügyészek.

mti

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »