Ismét egy Kennedy

Szerdán jelentették be, hogy Barack Obama Caroline Kennedy-t, J.F. Kennedy elnök lányát jelöli amerikai nagykövetnek Japánba – számolt be a Guardian. Ő lesz az első nő, aki betöltheti ezt a posztot. Japán az USA kiemelkedő kereskedelmi és katonai partnere, és legfőbb szövetségese Ázsiában a II. világháború vége óta. Ennek megfelelően Caroline elődei nagy tekintélynek örvendő idősebb államférfiak voltak, mint például Walter Mondale korábbi alelnök vagy Tom Foley, a képviselőház korábbi elnöke.

Ugyanakkor Caroline kevés politikai tapasztalattal bír és nincs kötődése Japánhoz  Ügyvédként és írónőként dolgozik. A jelölését mégis már hónapok óta várták, mivel Caroline nagymértékben járult hozzá Obama elnökjelöltté válásához és választási győzelmeihez. Különösen kiemelkedő szerepe volt az ingadozó államok női lakosságának megnyerésében. Ezért Caroline Obama politikai szövetségese és „egyik legkedvesebb barátja”. Mindenesetre nem feltétlenül lesz hálás feladat a poszt betöltése, mivel az amerikai-japán kapcsolatokat számos neuralgikus pont gyengíti: bilaterális gazdasági és katonai kérdések, Japán Kínával való szigetvitája és a japán belpolitikai változások.

Nem J.F. Kennedy elnök lánya lesz az első nagykövet a családjában. Nagyapja, Joseph P. Kennedy Roosevelt elnöksége alatt volt nagykövet Nagy-Britanniában, nagynénje, Jean Kennedy Smith pedig Clinton elnöksége alatt Írországban. Caroline Kennedy jelölését a Szenátusnak még jóvá kell hagynia.

Szakáli Máté

Friss hírek