Zavargások követték az egyiptomi kormány megalakulását

Adli Manszúr átmeneti elnök kezdeményezésére megalakult az egyiptomi kormány, amelynek miniszterelnöke Hádzim el-Beblávi lett. A fegyveres erők parancsnoka, Abdel-Fattah esz-Sziszi megtartotta a korábban is általa birtokolt védelmi miniszteri tárcát, valamint miniszterelnök helyettesi kinevezést is kapott. Az előzőekben a még Mohamed Morszi által kijelölt Mohamed Ibrahim belügyminiszterként fog dolgozni a kormányban, míg Nábil Fahmi a külügyminiszteri és Sherif Izmail az egyiptomi olajügyekért felelős miniszteri széket kapta meg, utóbbi átmenetileg fogja irányítani a tárcát. Munir Fahri Abdel-Núr a belkereskedelemért és az iparért felelős miniszter lesz. A kormányban három nő is szerepet kap, köztük a legfontosabb Maha el-Rabat, aki az egészségügyi miniszteri pozíciót tölti be. Ahogy azt korábban az iszlamista pártok közölték, egy pozíciót sem kívánnak megszerezni a jelenlegi kormányban, mivel továbbra sem ismerik el a kormányt és annak tagjait.

Kairóban a beiktatási ceremónia ellen tüntető csoportok és a rendőrség között összecsapások alakultak ki, amelynek következtében 7 halálos áldozat mellett 400 embert letartóztattak. A heves zavargások az után fokozódtak, hogy a tüntetők – többségében Muszlim Testvériség szimpatizánsai – lezárták az Október Hatodika hidat és a Ramszesz teret, amelyek fontos közlekedési csomópontok Kairóban. Az összecsapásokban 7 ember halt meg és 261 megsérült. A katonaság szóvivője, Ahmed Mohamed Ali ezredes tagadta, hogy túl nagy erőt vetettek volna be a tüntetők ellen. Kiemelte, hogy a katonaságnak nem célja egyiptomi civilek életének a kioltása, valamint elmondta, hogy a tüntetők rendszerint felfegyverezve vonulnak ki az utcára.

Az elmúlt hetek folyamán történt események felkeltették a nemzetközi emberjogi szervezetek figyelmét, köztük az Amnesty International-ét is. A jogvédő szervezet szerint Murszi támogatói közül több mint 660 embert tartóztattak le, többen közülük magas rangú tisztviselő a Muszlim Testvériségben. A letartóztatott emberek beszámolóiból kiderül, hogy rossz körülmények között tartották fogva és bántalmazták őket, valamint ügyvédi képviseletet sem kérhettek maguknak. A Muszlim Testvériség közölte, hogy Murszi eltávolítása óta először tárgyalóasztalhoz ül a krízis megoldásának céljából, az Európai Unió közvetítésével.

Zsebe Zsolt

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »