Ma dőlhet el a devizahitelesek sorsa

Július 24-én, szerdán ülésezik a kormány, ahol előterjeszthetik az újabb devizahiteles mentőcsomagot, amiről Navracsics Tibor beszélt hétfő esti Hír Tv interjújában. Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter szerint már elindultak az egyeztetések a Bankszövetséggel.

A piacon számos találgatás látott napvilágot, hogy pontosan mivel rukkolhat elő a kabinet. A helyzet megoldásának ugyan nem számító, de a bankoknak pár tízmilliárd Ft veszteséget okozó árfolyamrés eltörléstől kezdve egészen a teljes devizahiteleken keletkezett 1000 milliárd Ft-os veszteségének bankrendszerre hárításáig mindenről lehetett olvasni.

Az Origo.hu információ szerint több javaslat is született, olyan is, ahol a bankok, az állam és a lakosság harmadrészben osztozik az ezermilliárd Ft-os tételen, de olyan is ahol a bankok egészben viselnék a veszteséget. Előbbi azért nem valószínű, hiszen ekkor a költségvetésnek egy 350 milliárd Ft-os tételt kéne kigazdálkodnia (GDP 1,2%-a), amire a jelenlegi feszített hiánycél tartás mellett nem igen lenne lehetősége a kabinetnek. Utóbbi viszont a bankrendszerre és forint piacára mérne jelentős csapást, hiszen a devizahitelek leváltása jelentős forintkínálati többletet okozna. Az OTP-re nézve 250 milliárd Ft lenne e teher (900 Ft részvényenként), a kiváló tőkeellátottsága miatt azonban ez nem okozna finanszírozási problémákat a banknál.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »