Borvízforrásra bukkanhattak Csíkszeredában

A Temesvári sugárúton, a Gál Sándor-szobor közelében is vizet találtak a tavaly elkezdett csíkszeredai feltáró fúrás során.

A város területén négy helyszínen, a Szabadság, illetve Majláth Gusztáv Károly téren, a központi parkban és a Gál Sándor-szobornál végeztek kutató- illetve feltáró fúrásokat annak érdekében, hogy ásványvizet hozzanak a felszínre.

Vizet mindenütt találtak, de hogy ezeket hogyan minősítik majd, csak akár egy-két évig is elhúzódó megfigyelés, a víz összetevőinek rendszeres elemzése után derül majd ki. Az utolsó helyszínen, a Gál Sándor-szobor közelében július elején fejezte be a fúrást a megbízott kivitelező.

Antal Attila alpolgármestertől elmondta, az ott talált víz szénsavas ásványvíznek tűnik, és elég hideg, de ennél többet csak az elemzések után lehet tudni róla.

Mint ismeretes, mind a négy forrásnál forrásházak építését tervezte a polgármesteri hivatal, ezek látványterveit már 2012-ben bemutatták az egyik helyi önkormányzati ülésen. Ezekre a pavilonokra még várni kell, mivel építésük szempontjából meghatározó, hogy milyen módon hasznosítható a források vize, létrehozhatók-e ivókutak – közölte az alpolgármester. A vizek minősítéshez először a forrásoknak a Ásványvizek Országos Társasága nyilvántartásba kell kerülniük, és a megfigyelést, rendszeres elemzést engedélyezett személy végezheti.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »