Jön az újabb végtörlesztés?

Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter tegnapi televíziós interjújában említette, hogy a kormány azt vizsgálja, jogszabállyal hogyan lehetne felülvizsgálni a bankokkal kötött – már meglévő – devizahitel szerződéseket. A miniszter szerint olyan esetekben kerülne erre sor, ha a szerződéskötéskor fennállt körülmények idővel alapvetően megváltoznak, és így az ügyfélnek nem róható fel, hogy lehetetlenné vált a fizetés.

E körülmények megítélése ugyan szubjektív, de valószínűleg a svájci frank árfolyamerősödést bele lehet majd illeszteni e keretrendszerbe. Bár részletek nem ismertek, a fentiek alapján számíthatunk arra, hogy a 2011-es végtörlesztéshez hasonlóan nagy kaliberű beavatkozásra készül a kabinet. Egy ilyen lehetőség pedig jelentősen ronthatja a banki eredményeket.

Horvátországban – pont a hazai Kúria döntés előtti napon – olyan döntés született, hogy a hiteleket eredeti, a felvételükkor aktuális árfolyam mellett kell visszatörleszteni. Egy ilyen kimenetel Magyarországon azt eredményezné, hogy a svájci frank hiteleket jellemzően 145-165 Ft-os, míg az euró alapú hiteleket 230-260-as árfolyamon kéne törleszteni. Erről ugyan egyelőre nincs szó, de egy ilyen lehetőség sok száz milliárd forintos veszteséget okozna a bankoknak, az OTP-nek például körülbelül 250 milliárd Ft lenne az összvesztesége (részvényenként 900 Ft).

Bár az OTP jelenlegi kiváló tőkehelyzete révén nem okozna finanszírozási problémákat a legnagyobb bank számára (Core Tier 1 ráta így is bőven 10% felett maradna), a többi bank esetében súlyos gondokat okozhatna egy ilyen lépés. A végtörlesztés esetében a külföldi anyabankok mindegyike kiállt a hazai leánybankja mellett, és jelentős tőkeemeléssel segítették ki őket. Egy ilyen új helyzetben kérdés, hogy továbbra is állnák-e a cechet.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »