Állami közműcég jöhet létre a fővárosban

Idén ősszel a berliniek kétszer fognak szavazni: szeptember 22-én a szövetségi kormányról dönthetnek, november 3-án pedig arról, hogy Berlinben magán- vagy állami tulajdonú villamosenergia-hálózatokat építsenek-e ki, illetve létrehozzanak-e egy állami tulajdonban lévő öko-közművet.

A Berlini Szenátus kedden döntött arról, hogy az áramellátásról szóló népszavazás időpontját különválasztják a német szövetségi választások időpontjától. A határozat a német fővárosban polgári kezdeményezések és erőszakos tiltakozások egész sorát vonta maga után. A novemberi időpont ellen demonstrálók azzal érveltek, hogy szeptemberben feltehetőleg nagyobb lesz a szavazók aránya. A nagyobb részvételi arány nagyban hozzájárulna az energetikai témát feszegető népszavazás érvényességéhez. Közel 620.000 „igen” szavazat szükséges ahhoz, hogy az öko-közmű felépülhessen, s az elektromos hálózatok visszavásárlása megtörténhessen. A népszavazás eredménye, miután a Szenátus jóváhagyta, kötelező érvényű törvénnyé lép majd elő.

Az SDP-frakció (Német Szociáldemokrata Párt) is csalódottságát fejezte ki, hiszen ők is a szeptember 22-ei dátumot tartották a legideálisabbnak. A Baloldali Párt elnöke, Klaus Lederer azt nyilatkozta, hogy a november 3-ai dátum sértő mind a 200.000 berlini lakosra, mind pedig petíciót aláíró állampolgárokra nézve. 

Fedor Orsolya

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »