Elköltözik az IMF Magyarországról

Tegnap napközben érkezett a hír, miszerint Matolcsy György, az MNB elnöke, levelet írt Christine Lagarde-nak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjének, hogy immár nem lesz szükség az intézmény magyarországi irodájára, mert Magyarország a 2008 óta fennálló hitelét még idén előtörleszti.

Az IMF válasza hamar megérkezett, amiben jelezte, hogy nem újítja meg a magyar képviseletének mandátumát, ami az irodavezető, Irina Ivaschenko augusztusi mandátumlejártával szintén megszűnik. Az IMF vezetője jelezte, hogy ennek ellenére szeretne továbbra is együttműködni Magyarországgal.

A 2008-as pénzügyi turbulencia idején felvett hitelt eredetileg jövőre járt volna le, a kormány viszont korábban is jelezte, hogy idén már visszatörleszthetik a fennmaradó 2,2 milliárd eurós összeget. A korai visszafizetés mintegy 13 milliárd Ft plusz kamatkiadást jelenthet éves szinten, mivel az IMF hitel forrásköltsége (2,5%) nagyjából ennyivel kisebb, mint az ezt pótló egyéb devizaforrásoké (PEMÁK, devizakötvény). Ennek egy része az idei, másik része a jövő évi költségvetést terheli, de önmagában marginális a hatása.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »