Több latin-amerikai ország közül választhat Snowden

Ahogyan arról néhány hete beszámoltunk, Edward Snowden – korábbi CIA alkalmazott – több hete egy moszkvai reptéren vesztegel arra várva, hogy politikai menedékjogot kapjon valamelyik országtól. Snowden eddig több mint 20 országhoz adta be kérelmét, s úgy tűnik több latin-amerikai országtól is kedvező választ kapott.

Nagy port kavart az elmúlt hetekben, hogy amikor Evo Morales bolíviai elnök Moszkvából La Pazba tartó gépe technikai okok miatt még Európában leszállni kényszerült, több ország megtagadta a leszállási engedélyt, mivel azt feltételezték, hogy Edward Snowden is a fedélzeten lehet. A gép végül Bécsben kapott leszállási engedélyt, amelyet követően az elnöknek 13 órán keresztül várakoznia kellett. Utóbb az is kiderült, hogy az amerikai kiszivárogtató nem tartózkodhatott a gépen, hiszen a mai napig a moszkvai Sheremetyevo reptéren vesztegel.

A bolíviai elnök felháborodását fejezte ki az eset miatt és magyarázatot vár az őt gyanúba keverő európai országoktól. Evo Morales magához hívatta a spanyol, a portugál, az olasz és a francia nagykövetet, hogy adjanak magyarázatot országaik „felelőtlen viselkedésére”. Mindez azután történt, hogy La Pazban szamárfej-maszkot viselő, felháborodott tüntetők vonultak az utcára, akik az említett európai országok nyilvános bocsánatkérését követelték. A tüntetéseket követően, elővigyázatosságból a La Paz-i spanyol nagykövetség be is zárt. Az esetre reagálva Morales kijelentette, hogy amennyiben a 30 éves amerikai informatikus hivatalosan is benyútja menedékkérelmét, nagy valószínűséggel pozitív választ kap majd országától.

Mindeközben Nicolas Maduro venezuelai elnök azt nyilatkozta, hogy országa immár hivatalosan is megkapta Snowden menedékkérelmét. Maduro két hete, az Evo Morales elnökkel történt incidens után ajánlotta fel a „humanitárius menedéket” Snowdennek, hogy így megmeneküljön az Egyesült Államok „üldöztetése” elől. Amikor arról kérdezték, hogy nem tart-e az eset politikai következményeitől, a következőeket mondta: „Szabad és szuverén ország vagyunk. Az Egyesült Államok pedig nem a világ ura.” Az amerikai kormány mindezidáig nem kommentálta a kijelentést.

Néhány napja a Fehér Ház bejelentette, hogy Edward Snowden útlevelét bevonták, így elviekben nem utazhat más országba az Egyesült Államokbon kívül. Edward Snowden egyes források szerint már 27 országba adta be menekültkérelmét és több latin-amerikai országtól, így Bolívián és Venezuelán kívül Nicaraguától és Ecuadortól is pozitív visszajelzést kapott. Az amerikai alelnök, Joe Biden arra kérte Ecuador elnökét, Rafael Correát, hogy ne fogadja be országába Snowdent. Nicolas Madurót azonban nem tartotta vissza a politikai nyomás.

A kérdés már csak az, hogy ha Snowden elfogadja például Venezuela felajánlását, akkor hogyan fogja megtenni a Moszkvát és Caracast elválasztó 9950 kilométert, közvetlen járat ugyanis nincs a két város között. Jorge Castańeda, Mexikó egyik korábbi külügyminisztere úgy nyilatkozott, hogy amíg például Bolíviának nem állnak rendelkezésére megfelelő eszközök, addig Venezuela meg tudná találni a módját Snowden átszállításának.

A fiatal informatikus már június 23-a óta Moszkvában tartózkodik, ezzel növekvő fejfájást okozva Oroszországnak. Putyinnak nem érdeke, hogy a Snowden-ügy miatt tovább romoljon az orosz-amerikai viszony, így tehát az oroszok várhatóan segítőkészek lesznek Snowden továbbállásakor. Eric Farnsworth, az Amerika Tanács (Council of the Americas) alelnöke úgy nyilatkozott, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy a köztes időben Snowden Venezuela moszkvai magykövetségén tartózkodjon, hasonlóan Julian Assangehoz, aki közel egy éve él Ecuador londoni nagykövetségén. Egy másik lehetséges opció, hogy Snowden egy harmadik országot, például Kubát érintve repül Oroszországból Venezuelába.

Pénteken Edward Snowden a Human Rights Watch és az Amnesty International emberi jogi szervezetek képviselőivel tárgyalt a Sheremetyevo reptéren. Snowden úgy nyilatkozott, hogy a légi kikötőben biztonságban érzi magát, de tudja, hogy nem maradhat ott örökre. Habár az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozatának 14. pontja értelmében joga van a menedékkéréshez és ezt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága el is ismerte, az Egyesült Államok továbbra is mindent megtesz, hogy megakadályozza őt ebben. 

Kovács Réka

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »